Οι γλυκοπατάτες είναι ένας «μικρός θησαυρός» της φύσης. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, Β- καροτίνη, μέταλλα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τις βρίσκουμε σε μία ποικιλία μεγεθών, αλλά και χρωμάτων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι λευκές και οι πορτοκαλί. Όμως, μπορεί να τις δούμε και βιολετί, κόκκινες, αλλά και κίτρινες. Οι γλυκοπατάτες είναι ο μακρινός συγγενής της γνωστής μας πατάτας και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, γνωρίζουμε πως τα λαχανικά όσο μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχει τρόπος ώστε οι γλυκοπατάτες να διατηρήσουν όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται;

Το χρώμα τους
Όταν τις διαλέγετε στο σούπερ μάρκετ, η ένταση του χρώματος της σάρκας της συσχετίζεται άμεσα με το θρεπτικό της περιεχόμενο, οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο καλύτερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες;

Το βράσιμο είναι εκείνο που μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής δύναμης των γλυκοπατατών, σε σύγκριση με το ψήσιμο και τον ατμό.
Αν συγκρίνουμε το ψήσιμο με το βράσιμό τους, το βράσιμο βοηθά στη λέπτυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη ζελατινοποίηση του αμύλου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, ο γλυκαιμικός δείκτης των βρασμένων γλυκοπατατών είναι περίπου ο μισός, οπότε οι βρασμένες γλυκοπατάτες μας δίνουν λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ο ρόλος της φλούδας τους
Η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι άκρως θρεπτική. Μάλιστα, έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από τη σάρκα της. Ωστόσο, η θρεπτική αξία της φλούδας δέχεται πραγματικό πλήγμα όταν ψήνεται, γεγονός που εξαφανίζει πάνω από τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή το βράσιμο είναι συγκριτικά πολύ πιο ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γλυκοπατάτα. Το ψήσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει 80% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης Α, διπλάσια από το βράσιμο. Επομένως, από διατροφική άποψη, για το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας θα πρέπει να συνιστάται το βράσιμο αντί του ψησίματος.

Το βράσιμο μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερο, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά υγιεινές σε όποια μορφή κι αν καταναλωθούν. Απλώς, φροντίστε να τις έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τις μαγειρέψετε.