Αν υπάρχει ένα φαγητό που μυρίζει θαλπωρή, αυτό είναι σίγουρα τα γιουβαρλάκια. Μικρές μπαλίτσες από κιμά, ρύζι και μυρωδικά που βυθίζονται σε ζεστό ζωμό και συνήθως σκεπάζονται με αφράτο αυγολέμονο. Όμως τα γιουβαρλάκια δεν σταματούν εκεί. Από τις κοκκινιστές εκδοχές που θυμίζουν σμυρναίικα φαγητά, μέχρι τις εναλλακτικές παραλλαγές με ψάρι, με κριθαράκι, πλιγούρι ή ακόμα και τραχανά, το πιάτο αυτό έχει αποδείξει πως αντέχει στην εξέλιξη χωρίς να χάνει την ψυχή του.
Συγκεντρώνουμε συνταγές που τιμούν την παράδοση αλλά και προτάσεις που δίνουν στα γιουβαρλάκια νέο χαρακτήρα, πιο ελαφρύ, πιο δημιουργικό, πιο σημερινό. Από το αυγολέμονο μέχρι την κόκκινη σάλτσα, από το κοτόπουλο μέχρι το θράψαλο, υπάρχει μια εκδοχή για κάθε εποχή και κάθε διάθεση.
Οι 11 συνταγές για γιουβαρλάκια

Γιουβαρλάκια με κριθαράκι
Μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού πιάτου, όπου το ρύζι αντικαθίσταται από κριθαράκι. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο πλούσια σε υφή και η σάλτσα δένει τέλεια, θυμίζοντας κάτι ανάμεσα σε σούπα και γιουβετσάκι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Εύκολα γιουβαρλάκια σούπα
Αφράτα μέσα σε ζεστό, λεμονάτο ζωμό. Μια απλή και γρήγορη συνταγή χωρίς περιττά βήματα, ιδανική για καθημερινό φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει χωρίς κόπο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά του βορρά
Με κιμά, ρύζι και πλούσια σάλτσα ντομάτας, η εκδοχή του βορρά θυμίζει σπιτικό στιφάδο. Με ανάμεικτο κιμά, αρωματισμένα με δυόσμο και πάπρικα, είναι ιδανικά για όσους προτιμούν τις έντονες γεύσεις. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αρωματική σούπα με γιουβαρλάκια από πλιγούρι
Ελαφριά και γεμάτη άρωμα, αυτή η σούπα φτιάχνεται με πλιγούρι αντί για ρύζι. Το αποτέλεσμα είναι πιο θρεπτικό, με υπέροχη υφή και γεύση που θυμίζει παραδοσιακή κουζίνα με σύγχρονη πινελιά. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κιλτιρίτσια της Καβάλας
Παραδοσιακή συνταγή από την Καβάλα με κόκκινη σάλτσα, τριμμένη στον τρίφτη. Τα κιλτιρίτσια σερβίρονται συνήθως με γιαούρτι και φέρνουν στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της Ανατολικής Μακεδονίας. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια σούπα
Η αγαπημένη εκδοχή που όλοι μεγαλώσαμε μαζί της. Μαλακά μπαλάκια μέσα σε ζεστό, πηχτό αυγολέμονο, με άρωμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, είναι το απόλυτο comfort φαγητό που αγαπάμε. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο
Η πιο διαχρονική εκδοχή με κιμά και ρύζι, βουτηγμένα σε βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου. Πιάτο που συνδυάζει απλότητα, ισορροπία και τη γεύση της ελληνικής παράδοσης στο πιάτο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα
Ελαφριά, νηστίσιμη σούπα με μπακαλιάρο. Ο ζωμός είναι διακριτικά λεμονάτος, τα γιουβαρλάκια αφράτα και η γεύση θυμίζει θαλασσινό φαγητό με σπιτική θαλπωρή. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου και τραχανά
Μια πιο ελαφριά και αγροτική εκδοχή. Ο κιμάς κοτόπουλου και ο τραχανάς δίνουν πλούσια γεύση και βελούδινη υφή, ιδανική για γεύματα με χαρακτήρα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
Εμπνευσμένα από τα ιταλικά κανεντέρλι του Νότιου Τιρόλου, αυτά τα «πειραγμένα» γιουβαρλάκια φτιάχνονται με ψωμί, τυριά και μυρωδικά. Σερβίρονται σε ζωμό ή με φαγόπυρο, συνδυάζοντας ρουστίκ ευρωπαϊκή γεύση με οικεία υφή. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιουβαρλάκια θράψαλο
Θαλασσινή εκδοχή με ψιλοκομμένο θράψαλο, μυρωδικά και λίγο ρύζι. Μαγειρεύονται σε ζωμό λαχανικών και σερβίρονται με λεμόνι, προσφέροντας μια κομψή, «μεταμφιεσμένη» εκδοχή του κλασικού πιάτου. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης
Η επιστήμη πίσω από τα τέλεια γιουβαρλάκια