Για πάρτι, για χαλαρές συγκεντρώσεις στο σπίτι ή έξω στο πικ νικ, ακόμα και ως συνοδευτικά σε κάποια επίσημα ή Κυριακάτικα τραπέζια με κρεατοφιλικό προσανατολισμό, τα μανιτάρια αποτελούν σταθερά και πάντα, μία εξαιρετική ιδέα που χωρά σε οτιδήποτε μαγειρικά, γρήγορο, πρόχειρο ή άρτια οργανωμένο έχουμε προγραμματίσει.

Από την άλλη, και καθώς η φριτέζα αέρος συμμετέχει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο μονοπωλιακά στην προετοιμασία των καθημερινών γευμάτων μας στην κουζίνα, τα μανιτάρια δεν θα μπορούσαν παρά να πάρουν και αυτά τη δική τους θέση μέσα στον κάδο του air fryer μας. Ψήνουμε, λοιπόν μανιτάρια στη φριτέζα αέρος και μάλιστα όχι σκέτα αλλά γεμισμένα με τυριά και φρέσκα μυρωδικά της ελληνικής υπαίθρου, για ακόμα πιο ιντριγκαδόρικες και ευφάνταστες μαγειρικές εκπλήξεις.

Δοκιμάζοντας αυτή την απλή, γρήγορη και κυρίως πολύ γευστική συνταγή με γεμισμένα, ψητά μανιτάρια στη φριτέζα αέρος, το πιθανότερο είναι ότι δε θα θελήσουμε να ξαναφάμε αυτό το λαχανικό, αλλιώς ή αλλού μαγειρεμένο.

Επιλέγουμε κατά προτίμηση, μανιτάρια κουμπιά, γνωστά στην αγορά ως μανιτάρια Portobello, τα οποία αγαπάμε και ξεχωρίζουμε για την umami γεύση τους.

Υλικά (για 4 μερίδες)

36 λευκά μανιτάρια κουμπιού (αφαιρούμε τον μίσχο τους)
1/4 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
1/4 φλιτζ. τριμμένο Pecorino-Romano
2 κουτ. σούπας μοτσαρέλα τριμμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Μία πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, με το Pecorino-Romano, τη μοτσαρέλα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο (2 κουτ. της σούπας), το αλάτι και το πιπέρι.

Απλώνουμε τα μανιτάρια, ραντίζοντάς τα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Μοιράζουμε τη γέμιση στο εσωτερικό των μανιταριών, καλύπτοντάς τα μέχρι επάνω και ταυτόχρονα πιέζοντας το μείγμα προς τα κάτω ώστε να στερεοποιηθεί.

Τοποθετούμε τα μισά μανιτάρια σε μια στρώση στο καλάθι μιας φριτέζας αέρος 3,5 λίτρων. Ρυθμίζουμε τη φριτέζα αέρος στους 180° C και μαγειρεύουμε για περίπου 10΄ ή μέχρι η γέμιση να αρχίσει να ροδίζει.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μανιτάρια.