Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας και θέλουμε να τρώμε κάθε μέρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με το σωστό πλύσιμό τους. Φτάνει μόνο το νερό για να απομακρυνθούν φάρμακα, παράσιτα, μικροοργανισμοί που μπορούν να είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας;
Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα -με εξαίρεση τα βιολογικά- έχουν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα, ώστε να προστατευθούν από διάφορες ασθένειες, από ζωύφια ή για να προστατεύσουν ή/και να αυξήσουν την παραγωγή των προϊόντων.
Οπότε όσο καλά και να τα πλύνετε μόνο με νερό, δεν εξασφαλίζετε ότι θα απομακρυνθούν σωστά όλες οι ουσίες από τα φάρμακα, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στον οργανισμό μας.

Ποιες είναι οι λύσεις για να καταναλώνουμε με ασφάλεια τα φρούτα και τα λαχανικά

Η στροφή τα βιολογικά προϊόντα θα μπορούσε να είναι η πιο ορθή λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, εδώ και οι τιμές είναι πιο υψηλές αλλά και είναι και πιο δύσκολα προσβάσιμα, καθώς δεν τα βρίσκουμε παντού.

Η άλλη λύση είναι να μην καταναλώνουμε τη φλούδα του φρούτου ή του λαχανικού, ρισκάροντας έτσι να χάσουμε ένα μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά μιας και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις φλούδες των καρπών και σε μικρότερο ποσοστό στο εσωτερικό τους.

Μια τρίτη και πιο πρακτική λύση είναι το πιο σχολαστικό πλύσιμο. Το νερό δεν αρκεί για να… ξεπλύνει τα φάρμακα που βρίσκονται στα περισσότερα φυτά, οπότε πρέπει να βρεθούν πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Τι θα χρειάστούμε: ξίδι, χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα ή χοντρό αλάτι. Γεμίζουμε με νερό μια καθαρή λεκάνη που θα περιέχει περιέχει περίπου 90% νερό και 10% ξίδι ή χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου μισή ώρα.
Για κάθε 2 λίτρα νερού, θέλουμε ένα ποτήρι ξίδι ή χυμό λεμονιού. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι ή διττανθρακική σόδα, θα χρειαστείτε 2 κουταλιές της σούπας ανά λίτρο νερού.
Για έναν ενδελεχή καθαρισμό, μπορούμε ακόμη και να συνδυάσετε αλάτι και χυμό λεμονιού ή ξύδι και ανθρακικό νάτριο αντίστοιχα. Τα λαχανικά με χοντρή φλούδα, όπως οι πατάτες ή τα αγγούρια, θα πρέπει να τρίβονται κάτω από το νερό με μια βούρτσα λαχανικών (ή νυχιών) μετά το 30λεπτο μούλιασμά τους στο μείγμα. Αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φλούδα.

Στη συνέχεια, στεγνώνουμε τα τρόφιμα με ένα καθαρό πανί.

Οι περιορισμοί σε αυτή τη λύση

Δυστυχώς, ορισμένα φρούτα δεν μπορούν να πλυθούν επειδή η φλούδα τους είναι πολύ λεπτή, όπως τα μικρά μούρα όπως τα βατόμουρα ή οι φράουλες. Δυστυχώς, αυτά είναι από τα φρούτα που επηρεάζονται περισσότερο από τα φυτοφάρμακα. Για να τα απολαύσετε χωρίς να καταπιείτε πολλά χημικά, είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να τα επιλέγετε βιολογικά.