Η διατήρηση μιας απόλυτα καθαρής κουζίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να μην αναλώνεστε λοιπόν σε χρονοβόρες διαδικασίες συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές «πρόληψης» που θα σάς λύσουν τα χέρια.

Έχετε σίγουρα αρκετές φορές σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να προλάβετε έναν μικρό «χαμό» στην κουζίνα σας. Είναι εφικτό, αρκεί να προσέξετε σημαντικές λεπτομέρειες που θα σάς γλυτώσουν από πολύτιμο χρόνο και κόπο.

Βάλτε το βαζάκι με το μέλι σε μικρό πιατάκι
Το μέλι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστεί. Ένα πιατάκι θα σάς σώσει από το καθάρισμα του ντουλαπιού για την περίπτωση που πέσουν μερικές σταγόνες.

Βάλτε μεμβράνη στα ράφια του ψυγείου
Το καθάρισμα αλλά και το φρεσκάρισμα του ψυγείου είναι διαδικασίες που επίσης χρειάζονται χρόνο. Δοκιμάστε να καλύψετε τα ράφια και τα δοχεία που αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά ή βαζάκια με μεμβράνη και αυτό θα σάς σώσει από αρκετό κόπο. Όχι όλα τα ράφια, μόνο αυτά στην πόρτα του ψυγείου (τη βάση τους) και κάποιο ράφι στο οποίο θεωρείτε ότι χρειάζεται. Ακόμα καλύτερα, αντί για μεμβράνη, στα ράφια του ψυγείου μπορείτε να απλώσετε σιλπ πατ (επιφάνειες σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για ψήσιμο στο φούρνο).

Χρησιμοποιήστε κάλυμμα για το τηγάνι
Όταν τηγανίζετε ή μαγειρεύετε στο τηγάνι όταν η φωτιά είναι δυνατή το αποτέλεσμα είναι να γεμίσει η κουζίνα «πιτσιλιές». Μπορείτε να το προλάβετε αν χρησιμοποιήσετε καπάκι (αν μαγειρεύετε μια σάλτσα) ή ειδικό κάλυμμα για τηγάνι. Θα σάς σώσει.

Κάλυμμα και στον φούρνο μικροκυμάτων
Το ίδιο ισχύει και για το φούρνο μικροκυμάτων. Εδώ δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε μεταλλικό ωστόσο ένα πιάτο ή ό,τι μπορεί να σκεπάσει το φαγητό σας είναι χρήσιμο.

Προσοχή στη μεταφορά υγρών
Όταν μεταφέρετε υγρά (σάλτσες, λάδι κ.λ.π) σε δοχεία καλό θα είναι να μην βρίσκονται τα δοχεία σε επιφάνειες όπως το τραπέζι. Βάλτε τα δοχεία στο νεροχύτη και η διαδικασία καθαρίσματος αν χυθεί το περιεχόμενο των δοχείων θα είναι σαφώς ευκολότερη.

Και οι κουτάλες έχουν τη θέση τους
Κατά το μαγείρεμα στο φούρνο, το τηγάνι ή την κατσαρόλα χρησιμοποιούμε κουτάλες ή πιρούνες. Αυτές πρέπει να τις τοποθετούμε σε πιατάκι και όχι στον πάγκο της κουζίνας για να αποφύγουμε εκτός από το καθάρισμα, τις διασταυρούμενες επιμολύνσεις.

Δείτε επίσης

3 tips καθαρίσματος για ανοξείδωτες επιφάνειες

Καθάρισμα στην κουζίνα: Μαθαίνουμε τα βασικά

Καθαρίζουμε τις ανοξείδωτες επιφάνειες με λαδόξιδο