Ζυμαρικά, πίτσα, τιραμισού… Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς τις κλασικές ιταλικές σπεσιαλιτέ, που τις έχουμε υιοθετήσει άλλωστε σαν αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας διατροφής; “Μία πόρτα” είμαστε άλλωστε από τη γείτονα χώρα. Για να πούμε την αλήθεια όμως, δεν τηρούμε και κατά γράμμα τις συνταγές της ιταλικής κουζίνας.

Οι Ιταλοί είναι πολύ αυστηροί με τις συνταγές τους και δεν ανέχονται παραποιήσεις. Ποιος ξεχνάει τα ξεσπάσματα τους στα social media όταν Γάλλος σεφ τόλμησε να κάνει βίντεο για συνταγή καρμπονάρας ρίχνοντας στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί ή όταν οι New York Times δημοσίευσαν μια διαφορετική εκδοχή της μπολονέζ, με κρέμα γάλακτος αντί για ντομάτα; Για να μην μας πιάσουν και εμάς στο στόμα τους λοιπόν και καταλήξουμε να τσακωνόμαστε σαν την παλιά ελληνική ταινία “Οι κυρίες της αυλής”, δες τα πιο συχνά και μεγάλα λάθη που κάνεις όταν τρως ή μαγειρεύεις ιταλικά πιάτα.

kopela-pou-mageireuei-anoigma

Ζυμαρικά
* Ξεκινώντας από τα βασικά, όταν βράζουν σπαγγέτι οι Ιταλοί δεν τα σπάνε πριν τα προσθέσουν στην κατσαρόλα. Ο λόγος είναι πολύ απλός και καθαρά πρακτικός, μιας και αν τα σπάσεις δύσκολα θα τυλιχτούν στη συνέχεια στο πιρούνι όπως πρέπει.

* Επίσης, ποτέ δεν βράζουν τα ζυμαρικά σε ανάλατο νερό. Ιδανικά, βράζεις τα ζυμαρικά σε άφθονο νερό με θαλασσινό αλάτι. Αφού τα στραγγίσεις δε και πριν τους προσθέσεις σάλτσα, προτίμησε να τα ανακατέψεις με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο.

* Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν κάποια εστιατόρια αλλά και εμείς στο σπίτι, είναι όταν προσθέτουμε κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα. Η αυθεντική ιταλική συνταγή περιέχει κρόκους αβγών, που της δίνουν πλούσια γεύση, σε αντίθεση με την βαριά και κάπως γλυκερή κρέμα γάλακτος.

* Ποτέ μην πασπαλίζεις με παρμεζάνα μια μακαρονάδα με θαλασσινά.

papardeles-me-kima-kotoopoulo-bolonez-IMG_0109-1

* Η μπολονέζ στην Ιταλία συνδυάζεται πάντα με πλατιά ζυμαρικά, όπως ταλιατέλες ή παπαρδέλες και ποτέ με σπαγγέτι. Κοινώς με σπαγγέτι μόνο τα δικά μας μακαρόνια με κιμά.

* Τέλος, οι Ιταλοί δεν αντιμετωπίζουν τα ζυμαρικά ως συνοδευτικό για το κρέας, αλλά ως κυρίως πιάτο, γι αυτό και μακαρονάδες με κοτόπουλο ή κεφτεδάκια δεν τις λες κλασικές ιταλικές.

pizza

Πίτσα
* Ιταλική πίτσα σημαίνει λεπτή τραγανή ζύμη, σάλτσα από φρέσκες ντομάτες και περιορισμένη ποσότητα από λευκή, φρέσκια μοτσαρέλα. Αλλά ακόμη και όταν δεν φτιάχνουν την λιτή αλλά πεντανόστιμη πίτσα μαργαρίτα, αλλά κάτι πιο πλούσιο και με περισσότερα υλικά, οι γεύσεις είναι πάντα ξεκάθαρες.

* Όσο για κάποια πιο ξεχωριστά υλικά, όπως ο ανανάς στην διάσημη hawaiian pizza, καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν σχέση με την Ιταλία.

* Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν την πίτσα όπως εμείς το κοτόπουλο: θέλει χέρι και όχι μαχαιροπίρουνο!

italia-parmesan

Παρμεζάνα – Τρούφα
Η παρμεζάνα είναι ιταλικό τυρί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να την προσθέσεις σε κάθε ιταλικό πιάτο, όπως για παράδειγμα η μακαρονάδα θαλασσινών που λέγαμε και πριν. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για την τρούφα, που καλό είναι να χρησιμοποιείται πάντα με μέτρο, καθώς εύκολα μπορεί να εξαφανίσει κάθε άλλη γεύση στο πιάτο.

tiramisu-olivemagazinegr

Γλυκές αμαρτίες
Ότι η αυθεντική ιταλική συνταγή για τιραμισού περιέχει και κρόκους αβγών το γνωρίζαμε. Ωστόσο, σύμφωνα με Ιταλούς σεφ το τιραμισού θέλει και τα ασπράδια, χτυπημένα σε μορφή μαρέγκας, που δίνει πιο ανάλαφρη υφή στην κρέμα. Όσο για το κακάο της επικάλυψης, πρέπει να προστίθενται στο τιραμισού πάντα πριν το σερβίρισμα και όχι νωρίτερα για να μην μουσκεύεται από την κρέμα και την υγρασία του ψυγείου.

APEROL-SPRITZ

Καφές και ποτό
* Είναι γνωστή η λατρεία που έχουν οι Ιταλοί στον εσπρέσο και τον καπουτσίνο. Για τον δεύτερο, ωστόσο, τον επιλέγουν μόνο για το πρωινό τους, καθώς το γάλα τον φορτώνει με επιπλέον θερμίδες. Για να μην σας κοιτούν με μισό μάτι στα ιταλικά cafes, επιλέξτε το απόγευμα ένα εσπρέσο ή ένα macchiato καλύτερα.

* Όσο για το ποτό, τα cocktails, όπως το Aperol Spritz καταναλώνονται πριν το γεύμα και όχι κατά τη διάρκεια. Απόλαυσε το Negroni σου λοιπόν ως απεριτίφ και συνόδευσε την μακαρονάδα σου με ένα ποτήρι κρασί.