Το κρασί είναι ένα βασικό υλικό στην κουζίνα και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές, για μαρινάρισμα, σβήσιμο κλπ. Το κρασί προσθέτει τα δικά του αρώματα και αναδεικνύει τις γεύσεις με τον καλύτερο τρόπο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών, πρώτα σοτάρουμε λαχανικά και κρέας και μετά σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Τι γίνεται, όμως, όταν συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε κρασί στο σπίτι ή απλώς δεν θέλετε να ανοίξετε ένα καινούργιο μπουκάλι, επειδή ξέρετε ότι δεν θα το καταναλώσετε; Τι μπορείτε να κάνετε τότε;

Το μαρινάρισμα απαιτεί γενναία ποσότητα κρασιού, οπότε δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Αν το κρέας που έχετε απαιτεί μαρινάρισμα, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε κρασί ή να ανοίξετε εκείνο το μπουκάλι που δεν θέλετε.

Αν όμως η συνταγή απαιτεί ένα ποτηράκι κρασί μόνο για το σβήσιμο, κι εσείς δεν έχετε, υπάρχει ένα παλιό καλό κόλπο για να το αντικαταστήσετε.

Το μυστικό βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας και δεν είναι άλλο από το ξίδι.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό κρασί που σας λείπει με μείγμα από ξίδι και νερό που θα δώσει το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Σε ένα μικρό μπολ θα αναμείξετε 2/3 φλιτζανιού νερό και 1/3 ξίδι, θα προσθέσετε ζάχαρη, θα ανακατέψετε καλά με το σύρμα και θα αφήσετε τη ζάχαρη να λιώσει. Στη συνέχεια θα σβήσετε με αυτό το φαγητό σας, θα το αφήσετε να εξατμιστεί και θα συνεχίσετε την συνταγή σας κανονικά.

Τέλειο κόλπο;

Tip
Ένα άλλο καλό υποκατάστατο του λευκού κρασιού στη μαγειρική, βρίσκεται στην κάβα του σπιτιού και είναι το ξηρό βερμούτ που φτιάχνεται επίσης από σταφύλια και αρωματίζεται με άνθη, βότανα και μπαχαρικά. Αν δεν έχετε κρασί, λίγο βερμούτ σβήνει και αρωματίζει υπέροχα το φαγητό σας. Ωστόσο, για τις μαρινάδες είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί.

Δείτε επίσης:
Μαγειρική με μπαχαρικά: Πώς χρησιμοποιούμε καρδάμωμο, αστεροειδές γλυκάνισο και σαφράν

Πορτοκάλι: 5 διαφορετικοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική

Τι είναι οι τρούφες και πώς να τις χρησιμοποιούμε στη μαγειρική