Η σωστή αποθήκευση: Αξιοποιώντας µε λειτουργικό τρόπο τους χώρους της κουζίνας εξασφαλίζουµε την καλύτερη διατήρηση των τροφίµων και των σκευών µας. Ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο και πήραµε τις σωστές και έγκυρες πληροφορίες για τη σωστή διαχείριση αναλωσίµων και µη.
Πώς αποθηκεύουµε τα τρόφιµα;
Τα όσπρια, τα ζυµαρικά, τα µπαχαρικά, τα λάδια και οι κονσέρβες χρειάζονται σκιερό και ξηρό µέρος χωρίς ηλιακό φως και υγρασία. Αποφεύγουµε τα ντουλάπια να βρίσκονται δίπλα στον φούρνο, κάτω από τον νεροχύτη και απέναντι από παράθυρα.
Ετικέτα: Ο µεγάλος σύµµαχος
Διαβάζοντας προσεκτικά τις πληροφορίες της συσκευασίας εξασφαλίζουµε σωστή αποθήκευση και χρήση. Για µικρές ποσότητες και χρόνους κατανάλωσης, π.χ. µια συσκευασία οσπρίων, µισού ή ενός κιλού που θα καταναλωθεί σε διάστηµα 2-3 εβδοµάδων, µπορούµε να διατηρήσουµε το προϊόν στην αρχική συσκευασία µε σωστό κλείσιµο: προσεκτικό δίπλωµα της σακούλας συσκευασίας και τοποθέτηση λάστιχου ή ειδικού κλιπ. Οταν πρόκειται για µεγαλύτερες ποσότητες µεταφέρουµε τα τρόφιµα σε δοχεία µαζί µε την ετικέτα µε τα χρήσιµα στοιχεία (ηµεροµηνία λήξης κ.ο.κ.).
Αποθηκευτικά δοχεία & υλικά
Η βασική ανάγκη τροφών όπως άλευρα, µπαχαρικά, ζυµαρικά κ.ά. είναι η προστασία από την υγρασία και τον αέρα, δηλαδή το αεροστεγές κλείσιµο σε γυάλινα, µεταλλικά και πλαστικά δοχεία. Στην αγορά βρίσκουµε άπειρες επιλογές για κάθε γούστο, περίπτωση και budget. Ό,τι κι αν επιλέξουµε όµως, ντιζάιν, πρακτικότητα ή οικονοµία, η καταλληλότητα των υλικών είναι το πρώτο µέληµα. Προτού αγοράσουµε λοιπόν οτιδήποτε, αναζητούµε στην ετικέτα του την οδηγία «κατάλληλο για τρόφιµα» ή το αντίστοιχο ανάγλυφο σήµα (ποτήρι και όρθιο πιρούνι) που βρίσκεται συνήθως στο κάτω µέρος. Ακολουθούµε επίσης τις υπόλοιπες οδηγίες χρήσης-σήµατα: θερµοκρασία αντοχής, πλύσιµο στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων, καταλληλότητα για φούρνο µικροκυµάτων κ.ά.
Χρυσός κανόνας: Οµαδοποίηση τροφίµων και τοποθέτηση ανάλογα µε τη συχνότητα χρήσης. Χωρίζουµε τα ντουλάπια ή συρτάρια-τροφοδότες σε ζώνες, ανάλογα µε τη χωρητικότητά τους και τα είδη τροφίµων που θέλουµε να τοποθετήσουµε κάθε φορά. Ενα µικρό στενό ράφι κοντά στον πάγκο εργασίας είναι το τέλειο σηµείο για τα µπαχαρικά, ένα µεγάλο ράφιντουλάπι πλάι στο τραπέζι είναι ό,τι πρέπει για τα όσπρια και τα ζυµαρικά κ.ο.κ. Ιεραρχούµε δηλαδή τις θέσεις ανάλογα µε το πόσο συχνά χρησιµοποιούµε το καθετί, π.χ. βάζουµε τα λάδια ή τους καφέδες πλάι στην ηλεκτρική κουζίνα.
Μας απάντησε ο κ. Κωνσταντίνος Κουντουράς, τεχνολόγος Τροφίµων, M.Sc. Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Τµήµατος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας & εκπαιδευτής ΕΦΕΤ.
Χρήσιμες ιδέες για αποθήκευση
Σας έχουµε µερικές συµβουλές που θα κάνουν τους χώρους της κουζίνας σας πιο ανάλαφρους και λειτουργικούς για να δουλεύετε µε άνεση και ευκολία.
– Στα συρτάρια και στα ντουλάπια κοντά στην εστία και τον φούρνο µας βάζουµε τα απαραίτητα σκεύη, εργαλεία και πετσέτες ή γάντια, δηλαδή όσα χρησιµοποιούµε στο µαγείρεµα για να έχουµε άµεση πρόσβαση και να µην καούµε.
– Το εσωτερικό της πόρτας των ντουλαπιών µπορεί να µετατραπεί σε µία πρακτική επιφάνεια όπου µπορούµε να κρεµάσουµε ένα στενό µεταλλικό καλάθι ή γάντζους και να αποθηκεύσουµε καπάκια κατσαρόλας, πετσέτες, γάντια, αλουµινόχαρτο, λαδόκολλα κ.λπ.
– Επενδύουµε σε έναν περιστρεφόµενο µύλο ή σε µηχανισµό τύπου magic corner στο εσωτερικό των ντουλαπιών για τη µέγιστη εκµετάλλευση του χώρου και γρήγορη αναζήτηση των σκευών.
– Βάζουµε καλάθια και µεταλλικά διαχωριστικά µέσα στα συρτάρια και οµαδοποιούµε τα τρόφιµά µας. Το ένα καλάθι θα είναι για τα µπαχαρικά, κάποιο άλλο για τα υλικά ζαχαροπλαστικής, τα όσπρια κ.λπ.
– Οι συρόµενοι µηχανισµοί µέσα σε ντουλάπια και συρτάρια ή κάποια κινητά ραφάκια βοηθούν στην οργάνωση των εργαλείων µας, όπως τα µαχαιροπίρουνα, οι σπάτουλες, οι κουτάλες, για να βρίσκουµε εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειαζόµαστε.
-Τα συρτάρια είναι πολύ βολικά για να αποθηκεύουµε τα σκεύη µας το ένα µέσα στο άλλο, όπως κατσαρόλες και τηγάνια. Τα αντικολλητικά τηγάνια, όµως, χρειάζονται ειδική µεταχείριση για να µη χαλάσει η επίστρωσή τους, γι’ αυτό τα βάζουµε το ένα µέσα στο άλλο τοποθετώντας κάποιο πανάκι ή λαδόκολλα ενδιάµεσα.
– Κατασκευάζουµε ή αγοράζουµε και τοποθετούµε έξυπνες ντουλάπες σε συνήθως τυφλά µέρη της κουζίνας, όπως πίσω από την πόρτα, όπου θα αποθηκεύουµε σκεύη, τρόφιµα, σκούπες ή καθαριστικά είδη.
– Αξιοποιούµε τους τοίχους χρησιµοποιώντας διάτρητα µεταλλικά πάνελ όπου µε τη βοήθεια γάντζων µπορούµε να κρεµάσουµε εργαλεία, σκεύη και πετσέτες, αλλά και µαγνητικούς πίνακες για την αποθήκευση των µπαχαρικών.
– Πάνω από τον νεροχύτη µας µπορούµε, µε τη βοήθεια ειδικού, να τοποθετήσουµε µια ειδική επιφάνεια όπου θα στερεώσουµε επιτοίχιες κρεµάστρες ή ράγες κουζίνας σε συνδυασµό µε γάντζους τύπου S και θα κρεµάσουµε ποτήρια, κουτάλες ή σκεύη.
– Μια τροχήλατη νησίδα ή συρταριέρα µε επιφάνεια εργασίας από πάνω θα αποτελέσει έναν έξτρα χώρο προετοιµασίας την ώρα που µαγειρεύετε, µε δυνατότητα αποθήκευσης στα κάτω συρτάρια του.
– Γυάλινα βαζάκια και δοχεία είναι η τέλεια λύση για να αποθηκεύσουµε ξερά τρόφιµα, από όσπρια που αγοράζουµε χύµα, ζυµαρικά, ρύζι µέχρι και ξηρούς καρπούς. Αν δεν είναι διαφανή, κολλάµε ετικέτες για να αναγνωρίζουµε αµέσως το περιεχόµενο.
– Επενδύουµε σε έναν περιστρεφόµενο δίσκο µπαχαρικών που πιάνει µικρό χώρο στον πάγκο της κουζίνας µας. Βάζουµε εξωτερικά όσα µπαχαρικά χρησιµοποιούµε περισσότερο και τα λιγότερο δηµοφιλή στο κέντρο. Εναλλακτικά, δηµιουργούµε µε τη βοήθεια ειδικού ένα στενό κάθετο συρτάρι µε ράφια, για µπαχαρικά ή όποιο άλλο τρόφιµο επιθυµούµε.
– Τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας έχουν ανεκµετάλλευτους χώρους από κάτω. Εκεί µπορούµε να κρεµάσουµε γάντζους για τα εργαλεία µας, όπως κουτάλες κ.λπ., τη βάση για χαρτί κουζίνας ή ραφάκια για τα µπαχαρικά. Ετσι ελευθερώνουµε χώρο στον πάγκο της κουζίνας µας για δηµιουργίες.
Εξαιρετική ιδέα!
Δείτε επίσης:
Ο κανόνας του 1 λεπτού για να έχετε πάντα τακτοποιημένη κουζίνα
Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στην κουζίνα
Πώς αποθηκεύουμε σωστά τις πατάτες;