Τώρα που πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και το επίσημο ξεκίνημα της νηστείας, τα καλαμαράκια είναι στο φόρτε τους και όχι άδικα. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μεζεδάκια, που ταιριάζουν πολύ με το ούζο, αλλά και το τσίπουρο γι’ αυτό και τα αγαπά πολύς κόσμος. Εμείς επικεντρωθήκαμε στα τηγανητά αυτή τη φορά, που είναι και από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές τους και σας έχουμε όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Καλό ξεπάγωμα και στράγγισμα αλλά και καλό αλεύρωμα

Καταρχήν, αν μιλάμε για κατεψυγμένα, θα πρέπει σίγουρα να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν καλά. Στη συνέχεια, τα καθαρίζουμε (αν δεν προμηθευτούμε έτοιμα καθαρισμένα), τα πλένουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους. Για να αλευρωθούν σωστά, χωρίς περιττό αλεύρι, τα ρίχνουμε μέσα σε μια νάιλον σακούλα μαζί με λίγο αλεύρι, την κλείνουμε και την κουνάμε καλά, ώσπου να αλευρωθούν καλά μέσα και έξω τους.

Καυτό λάδι

Όσο για τη σωστή υφή για τα τηγανητά μας καλαμάρια είναι να είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά στο εσωτερικό τους. Ένα μυστικό για να την πετύχουν, λοιπόν, είναι να τηγανιστούν σε καυτό λάδι και όχι απλώς σε χλιαρό. Επίσης, σημαντικό είναι να βάλουμε τόσο λάδι, ώστε να καλύπτει πλήρως μια παρτίδα από αυτά. Και την να προσέξουμε την ώρα που τα ρίχνουμε. Δηλαδή να τα βάζουμε στο τηγάνι ένα-ένα, ώστε να μην κολλάει το ένα πάνω στο άλλο και να τηγανιστούν σωστά και από τις δύο πλευρές.

Το αλάτι στο τέλος

Ρίχνουμε το αλάτι προς το τέλος του τηγανίσματος, αφού έχουν σχηματίσει την κρούστα τους και όχι από την αρχή, όπως συνηθίζεται .

 

Χρόνος τηγανίσματος

Σημαντικός για την τελική επιτυχία τους είναι και ο χρόνος τηγανίσματος, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-3 λεπτά της ώρας. Αν τα αφήσετε για περισσότερο χρόνο τότε θα γίνουν σκληρά και ελαστικά σαν λάστιχο και δεν θα μπορείτε να τα μασήσετε εύκολα.

Αφού τηγανιστούν, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά να στραγγίξουν το πολύ λάδι.

Να βάλουμε λεμόνι ή όχι;

Τα σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη ζεστά. Πολλοί συνηθίζουν να ρίχνουν επάνω τους λίγο λεμόνι, όμως αυτό τα μαλακώνει εξωτερικά, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται αυτό το βήμα. Εκτός κι αν τα θέλετε πιο μαλακά και σας αρέσει η οξύτητα του λεμονιού. Σε αυτή την περίπτωση μην βάλετε λεμόνι σε όλα τα καλαμαράκια, αλλά ας βάλει ο καθένας στο πιάτο του, για να τα κάνει όσο λεμονάτα και μαλακά τα επιθυμεί.

Και αν δεν θέλετε να τηγανίζετε, σας έχουμε μια εναλλακτική λύση: τραγανά καλαμαράκια, σαν τηγανητά, στη φριτέζα αέρος.