Σοκολατένια μπισκότα, dulce de leche και καθόλου ψήσιμο – πως να μην το λατρέψεις αυτό το αργεντίνικο γλυκό, την chocotorta;

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως τις μέρες μας που η φήμη του έχει εκτοξευθεί σε βαθμό που να θεωρείται το κατεξοχήν ιταλικό γλυκό και να συναγωνίζεται ως επιδόρπιο ακόμη και το gelato artigianale, το τιραμισού έχει παρουσιαστεί σε αμέτρητες παραλλαγές και εκδοχές, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες και γευστικές. Μία από αυτές -που μάλλον μόνο στη δομή και στο στήσιμο θυμίζει το κορυφαίο ιταλικό γλυκό-, αλλά που ωστόσο η δημοφιλία της διαρκώς εξαπλώνεται, προέρχεται από την Αργεντινή, η κουζίνα της οποίας έχει έτσι κι αλλιώς δεχθεί έντονες επιρροές από τη γαστρονομία της Ιταλίας.

Η ιστορία της chocotorta

Πρόκειται για την Chocotorta, που το καλοκαίρι έκλεισε τα 53 χρόνια από την επινόηση της συνταγής της- και που επανέρχεται δυναμικά τελευταία σαν ρετρό αγαπημένο γλυκό των οικογενειακών συγκεντρώσεων – ειδικά σαν τούρτα γενεθλίων. Δροσερή, πλούσια και σοκολατένια, θυμίζει όντως το tiramisu ή και το μωσαϊκό, αλλά με πιο καραμελένια και κρεμώδη γεύση. Το παράδοξο είναι ότι την έμπνευσή της δεν είχε κάποιος ζαχαροπλάστης ή σεφ, αλλά μια διαφημίστρια ονόματι Marité Mabragaña για λογαριασμό της εταιρίας Bagley και προκειμένου να προωθήσει τα μπισκότα τους Chocolinas. Η ιδέα δημοσιεύθηκε σε γυναικεία και μαγειρικά περιοδικά, με τη συνταγή να ονομάζεται «Torta de Chocolinas», πριν καθιερωθεί απλά ως Chocotorta, αφού αγαπήθηκε για την απλότητα των υλικών και την ευκολία της παρασκευής της.

Όντως, η προσπάθεια και ο χρόνος για τη δημιουργία της Chocotorta είναι αντιστρόφως ανάλογος της πλούσιας γεύσης, παρότι η εμφάνισή της δίνει την εντύπωση ότι έχει περάσει κανείς πολλές ώρες στην κουζίνα. Και όπως στο τιραμισού, δεν θα χρειαστεί να ανάψετε καν το φούρνο, μόνο να ετοιμάσετε την κρέμα, να εμβαπτίσετε τα μπισκότα, να απλώσετε τις διαδοχικές στρώσεις και να αφήσετε το ψυγείο να δέσει τα υλικά. Τα βασικότερα εκ των οποίων είναι τα απλά μπισκότα σοκολάτας -όχι γεμιστά ή με επικάλυψη σοκολάτας-, το dulce de leche και ο στιγμιαίος καφές.

Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά

  • 1 1/2 κούπα παχύρρευστο dulce de leche, έτοιμο του εμπορίου ή σπιτικό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κούπα κρύα κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα πλήρες γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Περίπου 800γρ. μπισκότα σοκολάτας, τύπου cookies αλλά όχι μαλακά
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη

H διαδικασία βήμα-βήμα

Βήμα 1: Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκατοστών και ύψους τουλάχιστον 5εκ., με δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης, αφήνοντας να προεξέχουν αρκετά από κάθε πλευρά.

Βήμα 2: Χτυπάμε όλη την ποσότητα από το dulce de leche με το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας μαζί στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για περίπου 1 λεπτό. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε αργά την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για ακόμη 1 λεπτό. Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ανάλαφρο και αφράτο, περίπου άλλο 1 λεπτό. Κατόπιν, τοποθετούμε τα 3/4 μιας κούπας από το μείγμα στο ψυγείο για το σερβίρισμα.

Βήμα 3: Σ΄ένα μπολ διαλύουμε τον καφέ στο πλήρες γάλα και παίρνοντας ένα μπισκότο σοκολάτας κάθε φορά, το βουτάμε γρήγορα και από τις δύο πλευρές στο μείγμα γάλακτος-καφέ και στη συνέχεια τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μία μόνο, σφιχτή στρώση στο ταψί, σπάζοντάς τα όσο χρειάζεται για να χωρέσουν.

Βήμα 4: Απλώνουμε περίπου το 1/5 από το μείγμα dulce de leche που έχουμε κρατήσει εκτός ψυγείου πάνω από τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση σε στρώσεις των βουτηγμένων μπισκότων και του dulce de leche, τελειώνοντας με μια στρώση μπισκότων, μέχρι να έχουμε έξι στρώσεις μπισκότων και πέντε στρώσεις dulce de leche όπως ορίζει η αυθεντική συνταγή.

Βήμα 5: Χρησιμοποιούμε την πλαστική μεμβράνη που προεξέχει από το ταψί για να καλύψουμε το τμήμα της Chocotorta που έχουμε ετοιμάσει ως τώρα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως και όλη τη νύχτα, ώστε να μαλακώσουν τα μπισκότα και να σφίξει η τούρτα.

Βήμα 6: Λίγο πριν το σερβίρισμα, ξεσκεπάζουμε το γλυκό, τοποθετούμε μια επίπεδη πιατέλα σερβιρίσματος ή σανίδα κοπής πάνω από το ταψί, πιάνουμε την πιατέλα και το ταψί ταυτόχρονα, αναποδογυρίζουμε με μία κίνηση και αφαιρούμε το ταψί και την πλαστική μεμβράνη. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώνουμε ομοιόμορφα στην κορυφή το μείγμα dulce de leche που είχαμε κρατήσει ξεχωριστά στο ψυγείο.

Βήμα 7: Χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σουρωτήρι, πασπαλίζουμε το κακάο σε σκόνη πάνω από την τούρτα, πριν την κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια και την απολαύσουμε.

Δείτε επίσης

Semifreddo: 3 συνταγές γλυκιάς, δροσιστικής απόλαυσης από την Ιταλία με αγάπη