Αν κοιτάξετε τη συσκευασία ενός ξιδιού στο ντουλάπι των τροφίμων σας θα παρατηρήσετε ότι, πράγματι, έχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο δεν είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα συσκευασμένα τρόφιμα.
Το ξίδι έχει ημερομηνία λήξης για λόγους ποιότητας, ωστόσο εξαιτίας της μεγάλης του οξύτητας το ξίδι δεν θα χαλάσει ποτέ. Απλώς, με την πάροδο του χρόνου, το επίπεδο της οξύτητας πέφτει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η έντασή του.
Αυτό σημαίνει ότι το παλιό ξίδι θεωρητικά μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, αφού δεν πρόκειται να μας βλάψει, όπως για παράδειγμα ένα ληγμένο γάλα ή ψάρι. Από την άλλη, η διάρκεια ζωής του δεν είναι απεριόριστη. Με το πέρασμα του χρόνου η ποιότητα και η γεύση του ξιδιού μπορεί να αλλάξει. Αυτό έχει να κάνει και με το είδος του ξιδιού που χρησιμοποιούμε κάθε φορά: το ξίδι από κρασί, το βαλσαμικό ξίδι και το ξίδι ρυζιού έχουν διάρκεια ζωής στο ράφι δύο με τρία χρόνια, ενώ το μηλόξιδο διαρκεί για πέντε χρόνια. Οπότε, μην ανησυχείτε, το ξίδι είναι από τα προϊόντα που μπορείτε να φυλάξετε στο ντουλάπι σας για καιρό.
Τι κάνουμε αν το ξίδι είναι θολό;
Όταν το ξίδι γίνεται θολό ή η γεύση του εξαφανίζεται, τότε η οξείδωση έχει αλλάξει σημαντικά την ποιότητα του προϊόντος. Δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, αλλά σίγουρα η ποιότητά του έχει υπονομευθεί.
Πώς αποθηκεύουμε το ξίδι
Η μη κατάλληλη αποθήκευση του ξιδιού είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να μειώσεις την ποιότητα του ξιδιού. Για να έχει το προϊόν σας τη σωστή διάρκεια ζωής, οι ειδικοί λένε να το φυλάς σφραγισμένο, στο αρχικό του μπουκάλι, σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Από τη στιγμή που το ανοίξετε, θα διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αν διατηρήσετε το καπάκι του και το αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος, όπως το ντουλάπι τροφίμων ή το κελάρι.
Ακόμη κι αν το ξίδι σας χάσει την ποιότητά του, δεν είναι λάθος να το χρησιμοποιήσετε, εκτός από το γεγονός ότι θα έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση και ίσως χρώμα. Μπορείτε, σε αυτή την περίπτωση να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πίκλες τα λαχανικά σας, ή ως καθαριστικό.