Το βούτυρο είναι ένα βασικό συστατικό για κάθε κουζίνα και καλό είναι να το έχουμε πάντα εύκαιρο. Τι γίνεται όμως όταν περισσεύει και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα; Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη όπως άλλα τρόφιμα, ή πρέπει να το καταναλώσουμε άμεσα; Σήμερα λύνουμε όλες τις απορίες για το βούτυρο και την φύλαξή του στην κατάψυξη!

Δείτε πώς μπορούμε να συντηρήσουμε το βούτυρο στην κατάψυξη

Μπορούμε να παγώσουμε βούτυρο σε συσκευασία πλάκας ή ράβδου; Φυσικά και μπορούμε! Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αφήσουμε το βούτυρο στην αρχική του συσκευασία. Εάν σκοπεύουμε να το καταψύξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν έχουμε ήδη αφαιρέσει την αρχική του συσκευασία, φροντίζουμε να το τυλίξουμε σε πλαστική μεμβράνη για να αποφύγουμε το κάψιμο της κατάψυξης. Για επιπλέον ασφάλεια, το αποθηκεύουμε τυλιγμένο σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, ή σε καλά κλεισμένη σακούλα, και μετά το μεταφέρουμε στην κατάψυξη.

Μπορούμε να παγώσουμε το βούτυρο σε κυβάκια; Φυσικά και μπορούμε! Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να το τυλίξουμε και πάλι σφιχτά σε μεμβράνη και το βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο. Ακολουθούμε δηλαδή την ίδια πρακτική όπως με το ολόκληρο κομμάτι.

Πόσο διαρκεί το παγωμένο βούτυρο; Μπορούμε να φυλάξουμε το παγωμένο βούτυρο έως και έξι μήνες στην κατάψυξη, αρκεί να φυλάσσεται σωστά. Μετά από αυτό το σημείο, η ποιότητά του μπορεί να αρχίσει να υποβαθμίζεται.

Πώς ξεπαγώνουμε το βούτυρο; Για μαλακό βούτυρο χωρίς μικροκύματα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Για να ξεπαγώσουμε το βούτυρο, απλά το αφήνουμε στη συντήρηση όλη τη νύχτα ή σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ώρες. Αν θέλουμε να ξεπαγώσει πιο γρήγορα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή το τρίβουμε στον τρίφτη.

Πώς χρησιμοποιούμε το παγωμένο βούτυρο;

Σε ορισμένες συνταγές, όπως ζύμη για πίτα ή τάρτα, το κρύο βούτυρο βοηθά στη διασφάλιση της τέλειας υφής. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε παγωμένο μπορούμε να το τρίψουμε στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη. Εάν το θέλουμε λιωμένο βούτυρο για τη συνταγή μας, μπορούμε να το λιώσουμε όπως είναι παγωμένο, είτε σε κατσαρόλα είτε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Για κέικ και μπισκότα , φέρνουμε το παγωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου πριν φτιάξουμε το κουρκούτι ή τη ζύμη, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Μπορείς ακόμα να δεις 10 λόγους για να χρησιμοποιείς αληθινό βούτυρο στα φαγητά και τα γλυκά σου.