Η πρώτη μας κίνηση όταν αγοράζουμε βούτυρο είναι να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται σκληραίνει και να αλείφεται δύσκολα στο ψωμί. Υπάρχει άραγε ασφαλής, εναλλακτική λύση;

Συνήθως όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κέικ ή μπισκότα, όπου το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το βγάζουμε νωρίτερα από το ψυγείο και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας. Στην περίπτωση του πρωινού όμως, όταν θέλουμε στα γρήγορα να φτιάξουμε φέτες ψωμιού ή φρυγανιές με βούτυρο, δεν έχουμε τόσο χρόνο και εκεί, το σκληρό από το ψυγείο βούτυρο μπορεί να γίνει μπελάς στην προσπάθεια επάλειψης του. Ψάξαμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο είναι ασφαλές να φυλάμε το βούτυρο εκτός ψυγείου.

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα, η κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, αν αφεθούν για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου θα αρχίσουν να χαλάνε. Το βούτυρο ωστόσο, μπορεί να φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος αλλά η υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και η χαμηλή του περιεκτικότητα σε νερό το καθιστούν λιγότερο ευπαθές στο να χαλάσει, όταν βρεθεί εκτός ψυγείου αποβραδίς ή ακόμη και για λίγες μέρες.

Με άλλα λόγια, το βούτυρο θα μπορούσε να μείνει και εκτός ψυγείου για λίγες μέρες. Βέβαια, ιδανικά θα πρέπει να μην είναι μεγάλη ποσότητα, αλλά όση μπορούμε να καταναλώσουμε σε διάστημα λίγων ημερών και το βούτυρο θα πρέπει να φυλάσσεται στον πάγκο σωστά καλυμμένο, ώστε να μην εκτίθεται σε αέρα και φως, αλλά και μακριά από υψηλές θερμοκρασίες (όπως κοντά στην κουζίνα), όπου μπορεί να λιώσει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και σκεύη φύλαξης για βούτυρο, γνωστά και ως βουτυριέρες, όπου μπορούμε να το τοποθετήσουμε.

Δείτε επίσης:
Φυστικοβούτυρο VS Αμυγδαλοβούτυρο. Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Video: Έτσι φτιάχνεται το καλύτερο βούτυρο της Γαλλίας

Φτιάχνουμε σπιτικό αρωματικό βούτυρο