Υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλοτηγανισμένο αυγό; Είναι η εύκολη και γρήγορη λύση για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, με σαλατούλα. Αν βέβαια αποφασίσουμε να το συνοδευσουμε με τηγανητές πατάτες, τα πράγματα αλλάζουν! Το τέλειο γεύμα που μας γυρνά πίσω στα παιδικά μας χρόνια, στα μαγειρέματα της μαμάς ή της γιαγιάς.

Είστε σίγουροι όμως ότι ξέρετε να τηγανίζετε τα αυγά; Η διαδικασία μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι νομίζετε…

Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούν την ίδια τεχνική: ζεσταίνουν ένα τηγάνι, προσθέτουν λίγο βούτυρο ή λάδι, σπάνε μέσα το αυγό και το αφήνουν να ετοιμαστεί. Aν το τηγανίζουμε με λάδι, κάνουμε όλοι το κλασικό κόλπο των μαμάδων μας με το κουταλάκι για να πάρει λάδι ομοιόμορφα και να ψηθεί καλύτερα. Ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, όχι καταπληκτικό. Κάποιες φορές το ασπράδι δεν ψήνεται ομοιόμορφα, κάποιες άλλες φορές ο κρόκος είναι πολύ σκληρός.

Για να έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο, χωρίς να σπάσει το αυγό, ξεκινάμε να ρυθμίσουμε σωστά τη θερμοκρασία μας. Ξεκινάμε σε κρύο μάτι, στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και μόνο τότε ανοίγουμε το μάτι σε θερμοκρασία μέτρια προς χαμηλή. Και καθώς το τηγάνι ζεσταίνεται, το αυγό ψήνεται αργά, διατηρώντας το σχήμα του, ενώ ο κρόκος παραμένει άθικτος. Είναι τόσο απλό. Το μόνο που χρειαζόμαστε, λοιπόν, είναι ένα κρύο τηγάνι. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο, αλλά λάδι.