Τα βραστά αυγά έχουν και αυτά τα μυστικά τους. Πόσο χρόνο πρέπει να βράσουμε το αυγό για να βγει μελάτο ή πολύ σφιχτό; Υπάρχουν μυστικά για εύκολο ξεφλούδισμα αλλά και για να μην σπάσουν; Και όμως ναι, το βράσιμο και ξεφλούδισμα των αυγών έχει τους δικούς του κανόνες.

Απευθυνθήκαμε στον chef Χρήστο Μπακοστέργιο που εργάζεται στο «Clutch» του Υμηττού και μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά για τέλεια αυγά που θα συνοδεύσουν το brunch μας ή θα είναι το ενδιάμεσο σνακ μας.

Ο χρόνος βρασμού

«Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τον χρόνο βρασμού είναι ο κανόνας του 3-5-8-10. Στα 3 λεπτά βρασίματος ο κρόκος «τρέχει» και το αυγό είναι πολύ μελάτο. Από 5 έως 6 λεπτά ο κρόκος είναι ακόμα υδαρής. Από 8 έως 9 λεπτά έχει σφίξει και μετά τα 10 λεπτά ο κρόκος αρχίζει να αλλάζει χρώμα», μας εξηγεί. Επιπλέον, καλό είναι να θυμάστε πως το ασπράδι θέλει λιγότερο χρόνο από τον κρόκο. Στα 5-6 λεπτά βρασίματος το ασπράδι είναι σφιχτό και έτοιμο.

Το ξεφλούδισμα

Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα αυγά θα ξεφλουδίσουν πιο εύκολα αν μετά το βράσιμο τα βάλετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ώσπου να κρυώσουν. Όμως, ένας ακόμα τρόπος είναι η διαδικασία να γίνει κάτω από τρεχούμενο νερό. «Μόλις τα αυγά κρυώσουν και μπορείτε να τα πιάσετε, τότε ξεφλουδίστε τα κάτω από κρύο νερό και θα δείτε πως η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη», αναφέρει ο Χρήστος Μπακοστέργιος και συμπληρώνει πως τα φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.

Για να μην σπάνε

Για να μην σπάει το τσόφλι κατά τη διάρκεια του βρασίματος, τότε μπορείτε να προσθέτετε λίγο αλάτι μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει. Φυσικά, φροντίστε να υπάρχει μόνο μία στρώση αυγών στην κατσαρόλα καθώς αν βάλετε παραπάνω υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσουν.