Αν έχετε αποφασίσει να νηστέψετε ή αν γενικότερα θέλετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο στα γλυκά σας, σας έχουμε μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν.

Ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι
Η κλασική λύση των γιαγιάδων και των μαμάδων μας. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση για τα νηστίσιμα γλυκά. Πέρα από τον σιμιγδαλένιο χαλβά, μπορείτε να φτιάξετε πολύ νόστιμα κέικ ή κουλουράκια λαδιού που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τη γεύση εκείνων που έχουν φτιαχτεί με βούτυρο!
Μερικές ιδέες:
Κουλουράκια σουσαμάτα και μεθυσμένα
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και καρύδια

Μαργαρίνη
Ο κλασικός τρόπος να αντικαταστήσετε το βούτυρο είναι η μαργαρίνη, που αποτελεί ένα επεξεργασμένο προϊόν, νηστίσιμο και μάλιστα με λιγότερες θερμίδες από το φυσικό προϊόν που υποκαθιστά. Παρόλο που έχουν κυκλοφορήσει διάφορες επιλογές στην αγορά με ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά λάδια, να έχετε στο νου σας ότι η μαργαρίνη είναι από τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, καθώς ανήκει στην κατηγορία των πολύ επεξεργασμένων τροφών. Οπότε καλό είναι να τη χρησιμοποιείτε με φειδώ και κατόπιν συμβουλή του γιατρού και του διατροφολόγου σας.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι το superfood με τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή που έγινε μόδα ως το ιδανικό πρωινό. Το έχουμε συνδέσει με αλμυρές συνταγές, όπως το κλασικό πλέον avocado toast αλλά μπορεί να δώσει και πολύ υγιεινά αλλά και νόστιμα γλυκά.
Παράδειγμα:
Μους σοκολάτας με αβοκάντο: η πιο βελούδινη και υγιεινή μους

Βούτυρα ξηρών καρπών
Τα βούτυρα ξηρών καρπών, που είναι πλέον αρκετά στη μόδα στην Ελλάδα ενώ τα βρίσκετε παντού και σε διάφορες εκδοχές, μπορούν να χρησιμεύσουν και στην παρασκευή γλυκών. Στα γλυκά θα προτείναμε, πέρα από το φιστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το φουντουκοβούτυρο ή το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε να μην έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές θερμίδες, αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα καρποβούτυρα, αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σας φορτώνουν παραπανίσιες θερμίδες! Ιδανικά χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με ελαιόλαδο. Η νηστεία άλλωστε δεν είναι συνώνυμη της δίαιτας.

Κι επειδή τα δυο βασικά μη νηστίσιμα υλικά για τα γλυκά είναι το βούτυρο και τα αυγά, δείτε εδώ πώς να αντικαταστήσετε και τα αυγά στις συνταγές σας.