Τα αυγά φρέσκα ή βραστά, ποσέ ή ομελέτα, τηγανητά ή βραστά; Πόσες φορές μπορούν μας εκπλήξουν; Αν ρωτήσετε έναν σεφ, η απάντηση είναι «άπειρες». Από τον ιδανικά ρευστό κρόκο ενός ποσέ, μέχρι την τραγανή χρυσαφένια βάση μιας τηγανητής αυγοφέτας, τα αυγά αποτελούν «το μαγικό τρόφιμο» για γευστική δημιουργία. Και όσο απλά κι αν φαίνονται, οι επαγγελματίες κρύβουν μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

Τα αυγά είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει να μαγειρεύει κάποιος στο σπίτι κι ένα από τα πρώτα βασικά μαθήματα στις σχολές μαγειρικής. Δεν είναι δύσκολο να τα μαγειρέψει κανείς, ωστόσο οι μεγάλες παγίδες κρύβονται στις ευκολίες. Και, ναι, ένα τηγανητό αυγό δεν είναι απαιτητικό πιάτο, όλοι μπορούν να φτιάξουν, αλλά το «τέλειο τηγανητό αυγό» χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία.

Οι σεφ αποκαλύπτουν τα κόλπα τους

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές από τους πιο έμπειρους σεφ και θα έχετε πάντοτε το τέλειο αποτέλεσμα στο τραπέζι σας.

1. Τα σκραμπλ (scrambled) χρειάζονται βούτυρο

Το πιο σημαντικό για να ετοιμάσουμε αφράτα σκραμπλ είναι η φωτιά στο τηγάνι και η λιπαρή ουσία, όπως το βούτυρο. Η αναλογία που χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες σεφ είναι μία κουταλιά βούτυρο σε δύο αυγά. Το βούτυρο βελτιώνει την υφή των αυγών και τα κάνει πιο αφράτα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, τα ρίχνετε μέσα και αρχίζετε να τα ανακατεύετε απαλά. Χρησιμοποιείστε μια σπάτουλα για να τους δώσετε ένα όμορφο σχήμα που να μοιάζει με λουλούδι. Όταν αρχίσουν να παίρνουν σχήμα, προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε να ανακατεύετε. Απομακρύνετε από τη φωτιά πριν στεγνώσουν. Το ωραίο σχήμα στο πιάτο θέλει λίγη εξάσκηση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πεντανόστιμο.

2. Ο χυμός λεμονιού δίνει υπέροχη υφή στα αυγά

Πολλοί είναι οι σεφ που υποστηρίζουν ότι για να έχουμε τα τέλεια αφράτα αυγά σκραμπλ πρέπει να προσθέσουμε χυμό λεμονιού. Η οξύτητα του λεμονιού τους επιτρέπει να συγκρατήσουν μέσα τους τις φυσαλίδες του αέρα καθώς τα ανακατεύουμε, με αποτέλεσμα όταν ψήνονται να γίνονται πιο αφράτα.

3. Η ξινόκρεμα (sour cream) χαρίζει πιο πλούσια υφή

Σε μια πιο ειδική περίσταση, αν το πρωινό θέλετε να σας μείνει αξέχαστο, δοκιμάστε να αναβαθμίσετε τα αγαπημένα σας σκράμπλ, προσθέτοντας λίγη sour cream και λίγο brandy. Η sour cream δίνει μια πιο πλούσια υφή στα αυγά, ενώ το brandy τους χαρίζει την ιδιαίτερη λεπτή γεύση που τα απογειώνει.

4. Τα τέλεια τηγανητά αυγά

Αν δεν σας αρέσουν τα σκράμπλ και προτιμάτε τα «μάτια» υπάρχει τρόπος να ψήσετε το τέλειο τηγανητό αυγό, αυτό δηλαδή που έχει ένα ασπράδι καλά ψημένο κι έναν λίγο ρευστό και ζουμερό κρόκο. Για να το πετύχετε, θα βάλετε το τηγάνι στο αναμμένο μάτι, σε υψηλή θερμοκρασία, θα ρίξετε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και θα το περιστρέψετε ελαφρώς για να πάει παντού. Πριν ζεσταθεί καλά, θα σπάσετε το αυγό χαμηλά και προσεκτικά μέσα στο τηγάνι. Μόλις ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο από το ελαιόλαδο, θα χαμηλώσετε τη φωτιά και θα αφήσετε να ψηθεί. Σε λίγα λεπτά θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Αν πάλι σας αρέσει ο κρόκος να είναι πιο καλά ψημένος, απλώς θα το αφήσετε στο τηγάνι περισσότερη ώρα.

5. Τα αυγά μπορεί να γίνουν και ψητά στο φούρνο

Όταν ετοιμάζουμε αυγά, συνήθως τα κάνουμε βραστά ή τηγανητά. Κι όμως υπάρχει τρόπος να ψήσετε τα αυγά στον φούρνο και μάλιστα να γίνουν πολύ νόστιμα. Μπορείτε να ρίξετε τα αυγά στις πυρίμαχες φόρμες που έχετε για τα μικρά κέικ και τα μάφινς και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να δείτε το ασπράδι να γίνεται λευκό και αφράτο. Θα έχουν και πολύ ωραίο σχήμα.

Η ιδέα!

Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε ψητά λαχανικά στο φούρνο με αυγά στο φούρνο. Θα απλώσετε σε ένα ταψί ψιλοκομμένα κρεμμύδια και λεπτοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές, θα ρίξετε αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και θα τα αφήσετε να ψηθούν σε (προθερμασμένο φούρνο) για 25-30 λεπτά. Θα ρίξετε ένα- ένα, 4 με 5 αυγά στο ταψί, ανάμεσα στα λαχανικά, σε διαφορετικά σημεία. Θα ψήσετε για ακόμη μερικά λεπτά, μέχρι να δείτε το ασπράδι να γίνεται λευκό σαν χιόνι. Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένες ντομάτες και τριμμένη φέτα. Ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, που ταιριάζει σε κάθε γεύμα της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

Αυγά: 4 υλικά για να τα αντικαταστήσετε σε αλμυρές και γλυκές συνταγές

Έρευνα του Cantina: Τι κρύβεται μέσα στο αυγό;

Τι σημασία έχει το χρώμα του κρόκου του αυγού και γιατί δεν είναι πάντα πορτοκαλί;