Το ξέρατε ότι με τον όρο «αφογκάτο» δεν εννοούμε μόνο τον καφέ με το παγωτό;

Τι σημαίνει;
Στα ιταλικά, η λέξη αυτή, σημαίνει πνιγμένο. Στη γαστρονομία, σαν όρος, χρησιμοποιείται είτε όταν περιχύνουμε ένα-παγωμένο συνήθως-φαγητό, με κάποιο υγρό στοιχείο, είτε όταν αναφερόμαστε σε τεχνικές μαγειρέματος που αφορούν στη χρήση κάποιου υλικού σε υγρή μορφή, σε θερμοκρασία μεταξύ 80C°-85C°, χωρίς να φτάνει δηλαδή σε θερμοκρασία βρασμού.

Πώς το φτιάχνουμε;
Για ένα παγωμένο επιδόρπιο-αφογκάτο, περιχύνουμε μια γενναία ποσότητα υγρού της αρεσκείας μας πάνω από το παγωμένο γλυκό, μέχρι αυτό να καλυφθεί επαρκώς.

Για την τεχνική μαγειρέματος, τοποθετούμε το υλικό σε ελαφρώς βουτυρωμένο/λαδωμένο ταψί και καλύπτουμε ίσα ίσα την επιφάνεια σκεύους με λίγο κρύο νερό ή λευκό κρασί. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 6-12 λεπτά στους 120°. Μια τεχνική που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο κρέατος και ψαριού.

Ιταλική παράδοση
Κλασικό πιάτο αφογκάτο, είναι το παγωτό «πνιγμένο» σε καφέ. Μια μπάλα παγωτού τοποθετείται σε ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια, περιχύνεται με ζεστό, σκέτο καφέ. Μια πιο γλυκιά εκδοχή, είναι αυτή που στη θέση σκέτου καφέ, περιλαμβάνει καφέ καπουτσίνο. Για τους λάτρεις των δυνατών γεύσεων, η προσθήκη 2 κουτ. γλυκού ρούμι ή ουίσκι στον καφέ, είναι αγαπημένη επιλογή.

Δείτε επίσης:

Lungo, affogato ή romano; Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο;

Τρώμε σαν Ιταλοί: 10 κανόνες για να είναι το φαγητό απόλαυση

5 απολαυστικοί καφέδες για το καλοκαίρι