Το αλάτι  είναι το συστατικό που νοστιμίζει τις συνταγές μας. Ωστόσο, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με διάφορες ασθένειες και παχυσαρκία. Και υπάρχει μια γενικότερη τάση να το μειώνουμε. Γι’  αυτό βρήκαμε μερικά υλικά που θα σας βοηθήσουν να το αντικαταστήσετε χωρίς να σας λείπει η γεύση του.

Μπαχαρικά
Δίνουν στο φαγητό την πικάντικη αίσθηση που του ταιριάζει, ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και δεν τον μπλοκάρουν, όπως το αλάτι. Μην ξεχνάτε ότι η πληθώρα γεύσεων μπαχαρικών που βρίσκουμε στην αγορά μόνο μικρή δεν είναι.

Λεμόνι
Όξινο και αναζωογονητικό. Λίγες σταγόνες λεμονιού αρκούν. Ανάμεσα στις υπόλοιπες ευεργετικές του ιδιότητες, το λεμόνι συμβάλλει στην ταχύτερη καύση λίπους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μηλόξιδο
Η υφή και η αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο μας μοιάζει αρκετά με εκείνη του αλατιού. Άρα θα μπορούσαμε να το προσθέσουμε στις συνταγές μας, μειώνοντας την ποσότητα αλατιού.

Κύβος λαχανικών
Στα μακαρόνια, στο ρύζι, στα κρεατικά, στο ρύζι. Σε όποια τροφή και αν επιλέξτε να ρίξετε εντός κατσαρόλας έναν κύβο λαχανικών, τα δεδομένα είναι δύο. Αφενός, θα προσδώσετε διαφορετική γεύση στο φαγητό σας και αφετέρου δεν θα σκεφτείτε να προσθέσετε αλάτι.

Λιαστές ντομάτες
Οι λιαστές ντομάτες έχουν αρκετά αλμυρή και πικάντικη γεύση. Αλμυρή χωρίς τα υπόλοιπα αρνητικά του αλατιού και πικάντικη τόσο όσο να μην σας εμποδίζει να προσθέσετε μερικά μπαχαρικά ακόμα.

Μαγιά μπίρας
Ιδανικό υποκατάστατο για να φτιάξετε σάλτσα για μακαρόνια ή σος για την σαλάτα. Η μαγιά μπίρας, εκτός από πληθωρική στην αίσθηση που αφήνει στους γευστικούς μας κάλυκες, ικανοποιεί και την επιθυμία μας για κάτι πιο αλμυρό, χωρίς να μας λείπει το αλάτι.

Αποξηραμένο σέλινο
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι αρκετά διαδεδομένο, όμως, στο εξωτερικό δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να γαρνίρουν το φαγητό τους με αλάτι σέλινου. Ένα κράμα αποξηραμένων φύλλων και βλαστών σέλινου με μικρό ποσοστό θαλασσινού αλατιού. Δοκιμάστε για αρχή να προσθέστε μερικά φύλλα αποξηραμένου σέλινου πάνω από το κυρίως σας και θα μας θυμηθείτε.

Ανθρακούχο νερό
Όχι, για να συνοδεύσετε το κυρίως σας, αλλά για να το προσθέσετε εντός της κατσαρόλας όσο βράζετε τα υλικά. Μία μικρή ποσότητα αρκεί για να δώσετε στα συστατικά σας την αλμυρή γεύση του αλατιού χωρίς όλα τα υπόλοιπα.