Το σφουγγαράκι των πιάτων είναι από τα αντικείμενα που δεν λείπει από τις κουζίνες ακόμα και των νοικοκυριών που διαθέτουν πλυντήριο πιάτων. Καταγράφουμε μερικά βασικά λάθη που επίσης γίνονται σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Αποστείρωση στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο- για να πούμε την αλήθεια είναι- ωστόσο κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι αφού η υψηλή θερμοκρασία αποστειρώνει, το σφουγγαράκι μπορεί να αποστειρωθεί και στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό είναι λάθος και πολύ επικίνδυνο για την ακρίβεια. Δεν είναι καλή ιδέα και μην το δοκιμάσετε. Τα συνθετικά σφουγγάρια μπορούν να πιάσουν φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ κάποια που περιέχουν μεταλλικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκρηξη. Σαπούνισμα, ξέβγαλμα με ζεστό νερό και τακτική αντικατάσταση είναι οι καλύτερες εναλλακτικές για να είστε σίγουροι ότι καθαρίζετε πάντα τα πιάτα σας με το σωστό σφουγγάρι.

Μην τα απολυμαίνετε
Σύμφωνα με έρευνα του Scientific Reports, η προσπάθεια απολύμανσης ενός σφουγγαριού δεν είναι αποτελεσματική αφού με αυτόν τον τρόπο σκοτώνονται μόνο μερικά βακτήρια και παραμένουν ισχυρά στελέχη τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν ακόμα πιο παθογενή βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξετε να εξαπλώνετε μικρόβια πλένοντας τα πιάτα αντί να καθαρίζετε.

Η… κρίσιμη εβδομάδα
Για να μην αντιμετωπίσετε το προαναφερόμενο πρόβλημα, η ιδανική εναλλακτική είναι να μην χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι για περισσότερο από μία εβδομάδα. Μετά απλά το αντικαθιστάτε με καινούριο.

Το σφουγγάρι είναι μόνο για πιάτα και σκεύη
Μην το χρησιμοποιείτε για να απορροφήσει υγρά από κρέας και μετά καθαρίσετε με αυτό τα πιάτα σας. Καλύτερη δουλειά θα γίνει με ένα χαρτί κουζίνας και απολυμαντικό.

Δεν είναι για όλες τις δουλειές
Μπορεί αφού το έχετε μπροστά σας να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο, την καρέκλα, το τραπέζι, εκείνη την πιτσιλιά σάλτσας στον τοίχο ή τα ντουλάπια. Μεγάλο λάθος. Ένα πανάκι με μικροΐνες ή ένα άλλο κομματάκι σφουγγάρι θα κάνει καλύτερη δουλειά. Όχι ένα για όλα.

Δείτε επίσης

Φυσική καθαριότητα στην κουζίνα

Πως να καθαρίσετε σωστά τον απορροφητήρα

Mικρή Κουζίνα; 4 tips για να την κάνεις παλατάκι!