Οι τάρτες φρούτων είναι από τα γλυκά που φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι, γι αυτό και θέλουμε να είναι ξεχωριστά. Εκτός από το κομμάτι της νοστιμιάς, που το καλύπτουν οι συνταγές που σας δίνουμε, υπάρχει και το θέμα της εμφάνισης.

Μία όμορφα διακοσμημένη τάρτα, κερδίζει τις εντυπώσεις πριν δοκιμάσει κάποιος την πρώτη κουταλιά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε, ότι «πρώτα τρώμε με τα μάτια». Γι αυτό και εμείς αναζητήσαμε τις πιο όμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε την τάρτα σας. Μάλιστα, δεν απαιτούν παραπάνω υλικά, παρά όση ζύμη θα σας περισσέψει από τη βάση, ενώ μπορούν να γίνουν εύκολα από κάθε ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη.

Apple pie with raisins and cinnamon on vintage wooden background texture

Οι κλασικές χιαστί λωρίδες
Είναι η διακόσμηση που επιλέγουμε κυρίως σε μία πάστα φλώρα, αλλά τη συναντάμε και σε άλλες τάρτες με τις λωρίδες να ποικίλουν: άλλοτε είναι πλατιές, άλλοτε στενές και άλλοτε θυμίζουν κορδόνια. Τοποθετούνται εύκολα σε χιαστί σχήματα και αρκούν για να κάνουν την τάρτα να μοιάζει πιο περιποιημένη.

Λωρίδες με κάτι παραπάνω…
Εάν θέλετε να κάνετε το κλασικό μοτίβο ακόμη πιο ξεχωριστό, μπορείτε να κόψετε με ένα κουπ πατ ζύμη σε διάφορα σχήματα, που θα κολλήσετε περιμετρικά στην τάρτα. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

1. καρδούλες

2. φυλλαράκια, που ταιριάζουν πολύ σε μία τάρτα με μήλο.

Με ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης
Οι τάρτες συχνά καλύπτονται μέ ένα ακόμη φύλλο ζύμης. Αλλά για να μην είναι τελείως σκέτο και επειδή πρέπει να αφήσετε μια δίοδο για να φεύγει ο ατμός όσο ψήνεται η τάρτα, μπορείτε πριν το τοποθετήσετε πάνω στην τάρτα, να κόψετε σχέδια στο κέντρο του, που θυμίζουν φύλλα ή πέταλα από λουλούδι. Μάλιστα, μπορείτε να τα κόψετε και χωρίς κουπ πατ, με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Ένα ενιαίο κομμάτι ζύμης από πολλά μικρότερα
Ακολουθώντας την παραπάνω λογική, που θέλει την τάρτα να καλύπτετε με ένα ακόμη φύλλο ζύμης, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά κόβοντας με κουπ πατ τη ζύμη σε πολλά μικρότερα σχέδια, που τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο. Φροντίστε μόνο και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν μερικά κενά για να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.

Extra tip
Ό,τι και αν επιλέξετε για τη διακόσμηση της τάρτας σας, μην παραλείψετε να αλείψετε την επιφάνεια του με λίγο αβγό χτυπημένο με νερό, για να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.

Δείτε επίσης:
Τατέν, η Γαλλίδα τάρτα

Βήμα – βήμα πώς να κάνετε αλμυρή τάρτα

Το ασυνήθιστο υλικό που λείπει από τις γλυκές τάρτες σου