Κάνετε BBQ; Απογειώστε τη γεύση του κρέατος με αυτές τις 4 γευστικές και εύκολες σάλτσες. Κάθε συνταγή αντιστοιχεί σε 3-4 άτομα.
1. Chimichurri
Σε μούλτι ψιλοκόβουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο με 1 σκελίδα σκόρδο και 1 χοντροκομμένη κόκκινη πιπερίτσα τσίλι. Προσθέτουμε τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό,1 χούφτα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια, 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί και 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και χτυπάμε ξανά να πολτοποιηθούν τα υλικά και να πάρουν την υφή σάλτσας.
2. Με μπλε τυρί
Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε 1 κύβο βούτυρο και σοτάρουμε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε 2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί καισιγοβράζουμε μέχρι το κρασίνα εξατμιστεί σχεδόν τελείως. Ρίχνουμε 150 ml κρέμα ,γάλακτος και σιγοβράζουμε για 3΄-4΄ προτού ανακατέψουμε μέσα 50 γρ. ροκφόρ. Σιγοβράζουμε για 1΄-2΄, αλατίζουμε και σερβίρουμε.
3. Με μαύρο πιπέρι
Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε σεμέτρια φωτιά 1 κύβο βούτυρο και σοτάρουμε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε 1½ κ.γ. σπασμένους κόκκους μαύρου πιπεριού και 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί. Ανεβάζουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι τα υγρά σχεδόν να εξατμιστούν. Προσθέτουμε 100 ml ζωμό βοδινού και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Κατόπιν ρίχνουμε 100 ml κρέμα γάλακτος, 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν και σιγοβράζουμε για 3΄-4΄ ανακατεύοντας. Αλατίζουμε και σερβίρουμε.
4. Romesco
(με κόκκινη πιπεριά)
Χτυπάμε στο μπλέντερ 1 ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη, 1 μέτρια ντομάτα, ½ σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. ωμά αμύγδαλα χωρίς φλούδα, καβουρδισμένα, ½ κ.γ.πάπρικα καπνιστή,1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί και 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο. Αν είναι πηχτή, ρίχνουμε ελάχιστο νερό και χτυπάμε ξανά.
Συνταγή: Janine Ratcliffe, Φωτογραφία: Ant Duncan,