Μπορεί να μας αρέσει η ενασχόληση με τη μαγειρική, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που μας καθυστερούν στις παρασκευές μας για διάφορους λόγους, όπως το ξεφλούδισμα του σκόρδου. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε μερικά έξυπνα τεχνάσματα, που πραγματικά μπορούν να μας γλιτώσουν αρκετό από τον πάντα πολύτιμο χρόνο μας και να κάνουν ευκολότερα κάποιες διαδικασίες που είναι αρκετά χρονοβόρες.
Παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των φρέσκων μυρωδικών μας
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχουμε αγοράσει μυρωδικά όπως φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο και να τα βλέπουμε να έχουν μαραθεί μετά από λίγες ημέρες στο ψυγείο. Αν κόψουμε λίγο τα κοτσάνια τους και τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό στο ψυγείο θα διατηρηθούν φρέσκα για έως δύο εβδομάδες. Αρκεί να καλύψουμε τα μυρωδικά μας με μια σακούλα τροφίμων και να τη δέσουμε στο ποτήρι μας με ένα σπάγκο.
Κόβουμε σε εύκολα κυβάκια το βραστό μας αυγό
Υπάρχει ένας πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να κόψουμε ομοιόμορφα κυβάκια το βραστό μας αυγό. Πώς; Βάζουμε μία σχάρα ψησίματος πάνω σε ένα μεγάλο μπολ και επάνω της το αυγό. Πιέζουμε το αυγό και αμέσως θα πέσουν μέσα στο μπολ τα κυβάκια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα ώριμο αβοκάντο.
Γλυκαίνουμε τη σάλτσα ντομάτας με ένα καρότο
Ένα ολόκληρο καρότο μπορεί να κάνει μια σάλτσα ντομάτας λίγο πιο γλυκιά και να της απορροφήσει την έξτρα οξύτητα. Γι’ αυτό μπορούμε να το ξεφλουδίσουμε και να το βάλουμε όπως είναι ολόκληρο μέσα στο κατσαρολάκι με τη σάλτσα μας. Θα το αφαιρέσουμε όταν είναι έτοιμη και θα γευτούμε τη γλύκα που θα της δώσει.
Μαλακώνουμε πιο γρήγορα το βούτυρο
Ξεχάσατε να βγάλετε εγκαίρως την πλάκα βουτύρου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να τη χρησιμοποιήσετε σε κάποια παρασκευή; Τεμαχίστε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και αφήστε το έξω από το ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Σίγουρα έτσι σε μικρότερα κομμάτια θα μαλακώσει πολύ πιο σύντομα από ότι αν ήταν ολόκληρη η πλάκα.
Εύκολο ξεφλούδισμα σκόρδου
Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μας διευκολύνει μόνο στο ζέσταμα του φαγητού. Στην περίπτωση που θέλουμε να ξεφλουδίσουμε γρήγορα και εύκολα σκελίδες σκόρδου, μπορούμε να κόψουμε τις άκρες τους και να τις βάλουμε στα μικροκύματα για 20-30 δευτερόλεπτα. Η φλούδα τους θα πεταχτεί έξω.
Κάνουμε την πετρωμένη καστανή ζάχαρη ξανά μαλακή
Αν σας έχει πετρώσει η καστανή ζάχαρη στο βάζο, μπορείτε απλούστατα να ρίξετε μέσα μερικά μαρσμέλοους. Κι όμως αυτά τα ζαχαρωτά κάνουν πιο μαλακή τη ζάχαρη μέσα σε μια μέρα. Εσείς, όμως, μπορείτε να τα αφήσετε μέσα και μέχρι μερικές εβδομάδες.
Λιώνουμε βούτυρο στα μικροκύματα χωρίς πιτσιλιές
Μήπως σας έχει τύχει να βάλετε πλάκα βουτύρου στα μικροκύματα να λιώσει και να καταλήξετε να γίνει χαμός με λεκέδες σε όλο το εσωτερικό της συσκευής; Μπορείτε να κάνετε κάτι πάρα πολύ απλό και χρήσιμο. Να σκεπάσετε το μπολ που θα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων με το χαρτί περιτυλίγματος του βουτύρου. Έτσι, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με πιτσιλιές.
Κόβουμε τις πατάτες μας για φούρνο σε ομοιόμορφα κυβάκια
Υπάρχει ένα απλό εργαλείο κουζίνας που είναι για το κόψιμο του μήλου σε κυβάκια, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για τις πατάτες μας. Αρκεί να κόψουμε πρώτα μια άκρη της πατάτας και να πιέσουμε την πατάτα να περάσει μέσα από τις λάμες του εργαλείου. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για την γλυκοπατάτα.
Διατηρούμε μαλακά τα soft cookies μας
Αν φτιάξατε πολλά soft cookies και δεν θέλετε να ξεραθούν και να σκληρύνουν με την πάροδο των ημερών υπάρχει ένα απλούστατο κόλπο. Τοποθετήστε τα μπισκότα σας σε πλαστικό τάπερ, βάλτε μαζί τους μια φέτα λευκό ψωμί και κλείστε τα αεροστεγώς. Θα νομίζουν όσοι τα δοκιμάσουν ότι είναι ολόφρεσκα. Το ίδιο ισχύει και αν σας έχει περισσέψει κέικ ή άλλα μπισκότα ή κουλουράκια.
Καταψύχουμε τα λαχανικά του καλοκαιριού για χρήση σε άλλες εποχές
Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέσα σε σακούλες λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα νόστιμα που βρίσκουμε φρέσκα στην αγορά το καλοκαίρι. Έτσι, θα τα έχουμε διαθέσιμα για τις σάλτσες και τα φαγητά μας για έως 8 με 12 μήνες μετά, σαν φρέσκα.