Ξέρετε ότι οι φράουλες και το σπανάκι κρατούν τα πρωτεία στη λίστα των πιο επιβαρυμένων φρούτων και λαχανικών με φυτοφάρμακα; Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν και μας προτρέπουν να μάθουμε να τα καταναλώνουμε σωστά και όχι να τα αποφεύγουμε.
Επιστημονική κοινότητα των ειδικών της διατροφής υποστηρίζει έντονα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Εκατοντάδες μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση που έχει η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον (τονίζουμε το τουλάχιστον…) 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, στη διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και της παχυσαρκίας. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι το γεγονός ότι παρόλο που κάποια είδη φρούτων και λαχανικών δέχονται στην εποχή μας «βομβαρδισμό» φυτοφαρμάκων προτού φτάσουν στο πιάτο μας, τα οφέλη υγείας που προκύπτουν στον άνθρωπο από τη συχνή και επαρκή κατανάλωσή τους είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο έκθεσης στα φυτοφάρμακα αυτά.
Πολύ απλά είναι προτιμότερο να τρώμε φρούτα και λαχανικά, ακόμα και όταν υποπτευόμαστε με τι «ιατροφαρμακευτική φροντίδα» μεγάλωσαν, παρά να τα αποφεύγουμε… Σίγουρα όμως είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουμε τι τρώμε και να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές (για παράδειγμα πότε η αγορά βιολογικών είναι ουσιαστική και όχι ένα περιττό έξοδο…).
Έτσι ακριβώς σκέφτεται και το Environmental Working Group (EWG), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Απαρτίζεται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και έχει ως αποκλειστικό σκοπό να προστατεύσει καταναλωτές και περιβάλλον, εκδίδοντας κάθε χρόνο τη λίστα Dirty Dozen, με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, προτρέποντας τους Αμερικανούς όχι να μην τρώνε φρούτα και λαχανικά, αλλά να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να μάθουν πότε αξίζει να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως οι αναλύσεις έγιναν σε πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων φρούτων και λαχανικών και, όταν αυτά ήταν έτοιμα για κατανάλωση, δηλαδή πλυμένα ή ξεφλουδισμένα. Εύκολα λοιπόν δίνεται απάντηση σε μια πρώτη ερώτηση, αν και κατά πόσο το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμα θα μείωνε την επιβάρυνση που βρέθηκε στα αποτελέσματα των αναλύσεων…
Η απάντηση τώρα σε μια δεύτερη, εξίσου σημαντική ερώτηση που προκύπτει, αν δηλαδή παρόμοιες αναλύσεις στη χώρα μας θα έδιναν παρεμφερή αποτελέσματα, έρχεται αν αναλογιστούμε τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση όχι μόνο στο θέμα εισαγωγών – εξαγωγών, αλλά κυρίως στο θέμα της εξάπλωσης της «γνώσης» και της χρήσης των φυτοφαρμάκων σε όλο τον κόσμο. Τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην Αμερική, αλλά και στη χώρα μας. Όταν βασικός στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, συχνά η επιβάρυνση των φρούτων και των λαχανικών είναι μεγάλη. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αναφερόμαστε στα φυτοφάρμακα και μόνον, και δεν μιλάμε για άλλες τοξικές ουσίες (υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, κ.λπ.) που συναντάμε στον υδροφόρο ορίζοντα, αποτέλεσμα του «βιασμού» της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα…
Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Αμερικανών πολιτών που ελέχθησαν για ίχνη φυτοφαρμάκων στα ούρα, βρέθηκαν θετικοί σε περισσότερα από 7 είδη φυτοφαρμάκων. Αν και οι μελέτες για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία (και όχι απλά στα πειραματόζωα) είναι περιορισμένες, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων σχετίζεται με σημαντικά νευρολογικά προβλήματα, κυρίως στην ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών. Κλείνοντας, αξίζει να επαναλάβουμε πως τα οφέλη υγείας που προκύπτουν από τη συχνή και επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερα από το ρίσκο έκθεσης στα φυτοφάρμακα και πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα όταν μάθουμε πότε και γιατί πρέπει να επιλέγουμε βιολογικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η ανάγκη για επιλογή βιολογικών μήλων είναι πολύ πιο ουσιαστική από την επιλογή βιολογικών κρεμμυδιών…
Δείτε τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019.