Μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του πράσινου τσαγιού αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα νέας κινεζικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία όσοι πίνουν συχνά πράσινο τσάι ζουν περισσότερα χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Σινιάν Γουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν στοιχεία σχεδόν 101.000 ατόμων χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου. Κατέληξαν λοιπόν, ότι όσοι πίνουν τσάι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
Ειδικότερα, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: όσους έπιναν τσάι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν πιο αραιά ή καθόλου. Στη συνέχεια, τους παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια κατά μέσο όρο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι 50χρονοι έπιναν συχνά τσάι, ζούσαν 1,3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσους έπιναν τσάι σπάνια ή καθόλου. Επίσης, εμφάνιζαν στεφανιαία νόσο 1,4 χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο και είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς και 15% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Όσον αφορά στο είδος του τσαγιού, το πράσινο τσάι βρέθηκε να έχει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με το μαύρο, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κ.α.