Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το βαρύ πρόγραμμα και οι πολλές υποχρεώσεις επιδρούν επιβαρυντικά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση και να είμαστε πιο αποδοτικοί στην καθημερινότητά μας, αρκεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες και να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: σωστή διατροφή, καλός ύπνος…

Ποιο είναι το σνακ που κάνει καλό στον εγκέφαλο; Και δεν χρειάζεται καν μαγείρεμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φυτικό σνακ, με πολλά θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά είναι ιδανικό για την περίσταση. Και ποιο είναι αυτό; Ένας συνδυασμός από μύρτιλλα και καρύδια. Τα μύρτιλλα– όπως και όλα τα μούρα, ανάμεσά τους και οι φράουλες- αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καρύδια, από την άλλη, περιέχουν βιταμίνη Ε και Ω3 λιπαρά, που δρουν θετικά στη γνωστική λειτουργία.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, τα μύρτιλλα για την ακρίβεια μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, τα άγρια βατόμουρα περιέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών σε σχέση με τα καλλιεργημένα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Advances in Nutrition έδειξε ότι αν κάποιος καταναλώνει πολλά μύρτιλλα, έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει αλλοίωση των γνωστικών λειτουργιών σε μεγαλύτερη ηλικία. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα δρουν προστατευτικά απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα καρύδια. Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Τα καρύδια αποτελούν ασπίδα ενάντια στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενώ βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την επεξεργασία πληροφοριών.

Πώς να τα συνδυάσετε;
Τα μύρτιλλα τα βρίσκουμε κατεψυγμένα στα σουπερμάρκετ. Για τα άγρια, θα πρέπει να ψάξουμε περισσότερο σε μπακάλικα, μαγαζιά με βιολογικά… Τα καρύδια τα βρίσκουμε πιο εύκολα. Ιδανικά είναι καλύτερο να αγοράζετε από καταστήματα που εμπορεύονται ξηρούς καρπούς, καθώς συνήθως βρίσκετε καλύτερες ποιότητες.

Πώς τα καταναλώνουμε; Ο πιο απλός τρόπος είναι ωμά, ως σνακ. Είτε μαζί, την ίδια ώρα, είτε χωριστά, μέσα στην ημέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα εντάξετε σε σμούθι, γκρανόλα, γιαούρτι…

Διαβάστε ακόμη

Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για τον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Ένα φλιτζάνι από αυτό το φρούτο την ημέρα κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Αυτή η τροφή κάνει πολύ καλό στον εγκέφαλο