Τα καρύδια είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων και μάλιστα είναι ιδιαίτερα γευστικά γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως στη μαγειρική. Γενικά είναι σχετικά γνωστό ότι τα καρύδια κάνουν καλό στην υγεία μας και να που έρχεται άλλη μια έρευνα που υποστηρίζει ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην καρδιά.

Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State University) επισημαίνει πως τα καρύδια κάνουν καλό στο στομάχι, στο έντερο και στο να έχουμε μια πιο ισχυρή και ανθεκτική καρδιά.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση μιας μερίδας καρυδιών καθημερινά σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με την αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων στο στομάχι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η θετική αύξηση στον αριθμό των βακτηριδίων του εντέρου βρέθηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

Να σημειώσουμε πως στην έρευνα συμμετείχαν 42 άτομα, που ήταν είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι ενήλικες ηλικιών 30-65 και που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο μιας μέσης ισορροπημένες διατροφής για δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές δίαιτες. Και οι τρεις, όμως, διατροφές περιείχαν λιγότερο κορεσμένα λιπαρά από την αρχική διατροφή που είχαν ακολουθήσει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Η μία από τις τρεις νέες δίαιτες περιλάμβανε ολόκληρα καρύδια σε καθημερινή βάση, ενώ στις άλλες δύο είτε απουσίαζαν εντελώς είτε εν μέρει. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυτές τις νέες δίαιτες για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια αναλύθηκαν δείγματα από τα κόπρανα των συμμετεχόντων εντός 72 ωρών (μετά την ολοκλήρωση και της πρώτης δίαιτας και της δεύτερης). Αυτό συνέβη για να μετρήσουν τα βακτηρίδια στο έντερο. Και πράγματι, αποδείχθηκε πως τα καρύδια προάγουν τα καλά βακτήρια στο έντερο, ενώ οι άλλες δύο δίαιτες ουσιαστικά δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στα έντερα ή στην υγεία της καρδιάς.