Το καλοκαίρι η διατροφή μας είναι πιο ανάλαφρη με τα φρούτα και τα λαχανικά να πρωταγωνιστούν στο καθημερινό τραπέζι. Στο μικροσκόπιο, λοιπόν, βάζουμε το μάνγκο, ένα φρούτο που συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία, έχει ευχάριστη γλυκόξινη γεύση, γι’ αυτό και είναι πολύ δημοφιλές και εκτός συνόρων των τροπικών περιοχών της Ασίας όπου ευδοκιμεί.
Σύμμαχος στη διατροφή αλλά και την ομορφιά
Πλούσιο σε φυτικές ίνες και με ελάχιστες θερμίδες, το μάνγκο είναι από τα φρούτα που άνετα εντάσσονται στο διαιτολόγιό σου αν ακολουθείς μια πιο προσεγμένη διατροφή. Θα το λατρέψεις βέβαια όταν μάθεις ότι επίσης περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες που μεταξύ άλλων τονώνουν το μεταβολισμό. Δεδομένου ότι είναι και καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως το β-καροτένιο και λυκοπένιο, περιέχει βιταμίνη C σε ποσότητες που σχεδόν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο, είναι απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι που συχνά αποκαλείται και «βασιλιάς των φρούτων».
Κάπου εδώ θα συμπληρώσουμε και το ότι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυσικά καλλυντικά και συνιστάται ως βασική προσθήκη σε σπιτικές μάσκες για την καταπολέμηση της ακμής. Όπως και να δοκιμάσεις ή αξιοποιήσεις λοιπόν τη ζουμερή αρωματική του σάρκα, μόνο θετικά μπορείς να αποκομίσεις.
Ένα φρούτο, άπειρες συνταγές
Καταναλώνεται ευχάριστα σκέτο ή με δημητριακά στο πρωινό, σε χυμούς και smoothies αλλά κάνει επίσης τέλεια chutneys και μαρμελάδες ενώ ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, παντός τύπου σάλτσες, παγωτά ή ακόμα και πιάτα με χοιρινό ή κοτόπουλο. Ιδού και 5 νόστιμες προτάσεις για να το απολαύσεις.
Πικάντικα αβγά με κρούστα από κάσιους και τσάτνεϊ μάνγκο
Μπαβαρουάζ βανίλια με μάνγκο και κεράσια
Smoothie μάνγκο – λάιμ – πορτοκάλι
Σαλάτα με σπανάκι, ροδάκινα ή μάνγκο, τραγανό μπέικον, αμύγδαλα και λεμονάτη βινεγκρέτ