Το έχουμε ξαναπεί ότι η διατροφή μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Πέρα από τη διάθεσή μας, ωστόσο, επηρεάζει και τη μνήμη. Υπάρχουν με λίγα λόγια τροφές σωτήριες για τη λειτουργία του και άλλες που τον βλάπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Νέα έρευνα του Ohio University έρχεται να ταράξει τα νερά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις κακές διατροφικές συνήθειες. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, στο εργαστήριο. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: ένα που έτρωγε καθημερινά υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και junk food, ένα που δεν έτρωγε καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα και ένα που ακολουθούσε ισορροπημένη διατροφή. Τα τρία γκρουπ ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή που τους επιβλήθηκε για διάστημα ενός μήνα. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Το γκρουπ που έτρωγε καθημερινά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνισε κενά μνήμης και άγνοια κινδύνου. Τα ποντίκια έδειχναν να μη θυμούνται τα μέρη στα οποία είχαν βρεθεί και τους κινδύνους που καραδοκούσαν εκεί. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα δύο γκρουπ δεν εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα.

Ποια είναι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ουσιαστικά οι τροφές που τους έχει προστεθεί ζάχαρη ή αλάτι ή/και επιπρόσθετο λίπος, το οποίο είναι πολύ βλαβερό για τον οργανισμό μας γενικότερα. Σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα (πχ. μπισκότα, κράκερς), τα κατεψυγμένα έτοιμα φαγητά και φυσικά το junk food.

Αρκεί ένας μήνας κακής διατροφής…
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ανησυχητικά καθώς τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο διάστημα μόλις ενός μήνα! Τι συνέβη ακριβώς; Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν σημεία του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη μάθηση, τη γνώση αλλά και τα συναισθήματα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διατροφή προκάλεσε φλεγμονές στον εγκέφαλο των πιο ηλικιωμένων ποντικών. Αυτές οι φλεγμονές είχαν ως αποτέλεσμα να τα κάνει να ξεχάσουν ότι είχαν βρεθεί προσφάτως σε ένα μη οικείο περιβάλλον, προκαλώντας τους προβλήματα, ενώ απέτυχαν να αντιδράσουν και σε σήματα κινδύνου. Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, καθώς η απώλεια μνήμης, σε συνδυασμό με τη φυσιολογική φθορά του οργανισμού είναι πιο πιθανό να οδηγήσει πρόωρα σε Αλτσχάιμερ.

Είναι τα Ω3 λιπαρά το κλειδί της όλης υπόθεσης;
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας παρατήρησε ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν στο γκρουπ του junk food μπορούν να σωθούν σε περίπτωση που λάβουν συμπλήρωμα διατροφής με Ω3 λιπαρά. Πράγματι, η έρευνα απέδειξε ότι ένας μικρός αριθμός από αυτή την ομάδα που έλαβαν το συμπλήρωμα δεν εμφάνισε κενά μνήμης και άγνοια κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπεράσματα των επιστημόνων;
Το Αλτσχάιμερ είναι η ασθένεια που βασανίζει πολύ κόσμο στις μέρες μας, ενώ μετά τη διάγνωσή του, η θεραπεία είναι αδύνατη. Η πρόληψη, εν προκειμένω, είναι το κλειδί. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική! Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα πρέπει να τα αποφεύγουμε -αν όχι να τα καταργήσουμε εντελώς από το διατροφικό μας πρόγραμμα- και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά.

Δείτε επίσης:
Επεξεργασμένα τρόφιμα: Η νέα… μάστιγα της παιδικής διατροφής

Ξέρετε τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;

Ήξερες ότι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από το αλτσχάιμερ;