Το λένε όλοι οι διατροφολόγοι ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ιδανικά θα πρέπει να προτιμούμε θρεπτικές και υγιεινές τροφές, που μας τονώνουν αλλά και μας προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να βγει η μέρα. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι καλό να αποφεύγουμε στο πρωινό μας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους είτε να προσπαθούμε να μην τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Οι ειδικοί άλλωστε συνιστούν να εναλλάσσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε για πρωινό, ώστε να υπάρχει μια ποικιλία στο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά…
Σφολιάτες και γλυκά
Τι πιο γλυκό για να ξεκινήσει ωραία η μέρα μας από ένα κρουασάν βουτύρου γεμιστό με μερέντα! Ή με ένα γενναίο κομμάτι κέικ που ετοίμασε η μητέρα μας χθες το βράδυ… Κι όμως, αυτό είναι καταστροφικό για το πρωινό μας, όσο κι αν μας προσφέρει μια στιγμιαία απόλαυση! Φορτώνουμε τον οργανισμό μας ζάχαρη, ενώ χορταίνουμε πιο εύκολα με τέτοιες τροφές και στο δίωρο μάς δημιουργείται εκ νέου αίσθημα πείνας. Οπότε η κατανάλωση γλυκών στο πρωινό μπορεί να μας οδηγήσει σε περιστατικά υπερφαγίας μέσα στην ημέρα.
Συσκευασμένοι χυμοί
Οι συσκευασμένοι χυμοί, ακόμα και εκείνοι που γράφουν ότι είναι 100% φυσικοί, έχουν πάρα πολλή ζάχαρη και είναι καλό να αποφεύγονται! Καλό είναι να βγάλετε από τη ζωή σας -και τη ζωή των παιδιών σας ειδικά- τους χυμούς νέκταρ ή φρουτοποτά, που έχουν ελάχιστο ποσοστό φρούτου ενώ είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και συντηρητικά. Το ιδανικό για σας είναι να αντικαταστήσετε τους συσκευασμένους χυμούς με φρέσκοστυμένους από φρούτα εποχής ή smoothies.
Δημητριακά
Το κακό με τα δημητριακά, αυτό που κάνουμε όλοι, είναι ότι δεν καταναλώνουμε ποτέ τις συνιστώμενες ποσότητες που γράφει πάνω η συσκευασία, δηλαδή 30-45 γρ. Αν τα καταναλώνουμε αντί για… πατατάκια, επειδή πιστεύουμε ότι είναι υγιεινά, τότε σίγουρα θα μας γεμίσουν θερμίδες. Παράλληλα, είναι καλό να κοιτάμε τα συστατικά, καθώς τα περισσότερα δημητριακά που βρίσκουμε στο εμπόριο έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ειδικά αυτά που προορίζονται για παιδιά, που έχουν ωραία σχήματα και συνήθως περιέχουν και σοκολάτα! Τι δημητριακά να προτιμάμε; Η απλή βρώμη, σε πόριτζ ή γκρανόλα είναι η πιο υγιεινή και θρεπτική λύση.
Λευκό ψωμί
Ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, ψωμί με μέλι, με ζαμπόν, με πραλίνα, με ταχίνι… Άπειροι οι συνδυασμοί που μπορούμε να φανταστούμε για το πρωινό μας, άλλοι πιο πλούσιοι σε θερμίδες, άλλοι λιγότερο. Ωστόσο, το ίδιο το ψωμί είναι το πρόβλημα! Είναι πλούσιο σε γλυκίδια, ζάχαρη, θερμίδες, δημιουργεί αίσθημα πείνας λίγο μετά την κατανάλωσή του και σε γενικές γραμμές δεν προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Με τι μπορεί να αντικατασταθεί; Με ένα ολικής αλέσεως, που έχει βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Τυριά
Το τυρί, ενώ είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ και να γίνεται η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων. Αν θέλετε να καταναλώσετε τυρί στο πρωινό σας, πχ σε ένα τοστ, ή στα scrambled eggs σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο με λιγότερα λιπαρά. Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνεται καθημερινά ως πρωινό αλλά κάποιες φορές την εβδομάδα.
Δείτε επίσης:
Αϊνστάιν: Τα 3 υλικά που δεν έλειπαν ποτέ από το πρωινό του
10 τροφές για πρωινό που μας φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Scrambled eggs με κουρκουμά: το πιο υγιεινό και αντιφλεγμονώδες πρωινό