Είναι γνωστό ότι το βραδινό γεύμα αν καταναλωθεί τη λάθος ώρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους, γεγονός που επιβεβαιώνει και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο τρόπος που τρώμε, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε αλλά και οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και το σωματικό μας βάρος. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων αγγίζει τα 2.1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες μελέτες, η κατανάλωση θερμίδων βραδινές ώρες σχετίζεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Τζόναθαν Τζουν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο μεταβόλιζαν το δείπνο που καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ. Οι ερευνητές, λοιπόν, συμπέραναν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

«Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Τσεντζουάν Γου. Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι, όμως, από τις πιο λεπτομερείς.

Δείτε επίσης

Ποια δημητριακά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2;

Η ισορροπημένη διατροφή προλαμβάνει την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου

Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά – δες γιατί