Οι γρίπες και τα κρυολογήματα που κυκλοφορούν κατά κύριο λόγο στα σχολεία ήταν πάντα ένα μεγάλο άγχος για τους γονείς. Γνωρίζουμε καλά ότι ανεξαρτήτου ηλικίας, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που θα μας κρατήσει δυνατούς και αλώβητους απέναντι στα κρυολογήματα του χειμώνα.

Ποιες όμως είναι αυτές οι βιταμίνες αλλά και τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος κυρίως στις μικρές ηλικίες; Μπορούμε να τονώσουμε τον οργανισμό των παιδιών με εύκολους και ευχάριστους τρόπους;

Το Α και το Ω για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι φυσικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα προσφέρει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια των ιώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συνεχώς σε περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τις ιώσεις και τα κρυολογήματα και μάλιστα για αρκετές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Βιταμίνες όπως οι C, B, A, D και E φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων και θα τις βρούμε σε τροφές όπως είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Δυο άλλα, εξίσου σημαντικά στοιχεία, για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών είναι το ασβέστιο1 το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών, αλλά και το μαγνήσιο2, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση μιας φυσιολογικής ψυχολογικής λειτουργίας. Πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, το μπρόκολο, το τόφου, ενώ μεγάλες πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους, οι σπόροι όπως είναι τα πασατέμπο, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι και οι μπανάνες.

Πολλές από τις παραπάνω τροφές δυστυχώς δεν είναι από τις αγαπημένες των παιδιών οπότε πρέπει να τα ενθαρρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο ώστε να τις καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Μπορούμε επίσης να προσαρμόζουμε τα φαγητά μας, κάνοντας τα πιο ελκυστικά για τα παιδιά και να τις συμπεριλαμβάνουμε με διάφορους και έξυπνους τρόπους στη διατροφή τους. Για παράδειγμα το μπρόκολο, ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, πολλά παιδιά το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Αν όμως τους μαγειρέψουμε ένα μπρόκολο ογκρατέν, θα δείτε πόσο γρήγορα θα αλλάξουν γνώμη!

Φυσικά, ακόμα κι αν τα παιδιά μας είναι πρόθυμα πολλές φορές να καταναλώσουν αυτού του είδους σημαντικές για τον οργανισμό τροφές, αξίζει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με άλλες, εναλλακτικές μορφές βιταμινών, ώστε να μην υστερεί ο οργανισμός τους σε “πολεμικό εξοπλισμό” και βρίσκεται ευάλωτος απέναντι στους αόρατους εχθρούς του χειμώνα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν υπάρχουν διάφορες επιλογές συμπληρωμάτων διατροφής που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, πάντα όμως αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μια ίσως πιο ευχάριστη επιλογή είναι τα βιταμινούχα ροφήματα ή τα smoothies με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ενισχύουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά και με πολλές χρήσιμες βιταμίνες που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού τους όπως αναφέραμε και παραπάνω για τις βιταμίνες Α, C, Ε, Β12 και Β6.

Πάντα υπάρχουν λύσεις για θέματα όπως είναι η προστασία των παιδιών από τις εποχικές γρίπες που κυκλοφορούν και δεν έχουμε παρά να τις χρησιμοποιούμε και να μεγαλώνουμε παιδιά με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Προτεραιότητά λοιπόν είναι να μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με την σωστή διατροφή, την άσκηση και την απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Δείτε επίσης:

Εφηβεία: Πώς σχετίζεται η κατανάλωση ζάχαρης με την ποιότητα ύπνου;

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής για παιδιά

Γιατί βλάπτει την υγεία το φαγητό μπροστά από μια οθόνη;