Θέλεις να κάνεις πιο υγιεινή τη διατροφή σου, εμπλουτίζοντας τη με περισσότερα λαχανικά, αλλά οι πρασινάδες δεν είναι η αδυναμία σου; Υπάρχει τρόπος να αλλάξεις γνώμη.

Μέσα από 3 απλά βήματα μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις τα λαχανικά και να σου ανοίξει η όρεξη για να τα βάζεις όλο και πιο συχνά στο πιάτο σου. Έχουμε και λέμε:

1. Προσπάθησε να κατανοήσεις με τι συνδέονται οι τροφές
Όλα ξεκινούν από την κατανόηση του τι πιστεύεις ότι σου προσφέρουν οι τροφές. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι συνδέουν τα γλυκά με χαρά και επιβράβευση, επειδή τα καταναλώνουν σε χαρούμενες στιγμές, όπως σε γιορτές και γενέθλια ή όταν θέλουν να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για ένα κατόρθωμα. Από την άλλη, τα λαχανικά τα καταναλώνουν κυρίως για λόγους επιβίωσης, επειδή πρέπει και όχι επειδή τους ευχαριστούν απαραιτήτως. Άρα, διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση σου με το φαγητό.

2. Δώσε μεγαλύτερη βάση στο πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που τρως κάτι
Όταν αρχίζεις να προσέχεις το τι τρως και πώς αισθάνεσαι καταναλώνοντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μπορείς πραγματικά να αντιληφθείς πόσο ικανοποιητικό είναι και πώς σε ωφελεί -αν σου δίνει όντως ενέργεια, αν σε χορταίνει κλπ. Επιπλέον, αν είσαι από εκείνους που το ρίχνουν στα γλυκά κάθε φορά που αγχώνονται, καλό είναι να σκεφτείς ότι η ζάχαρη μπορεί προς στιγμήν να σου προκαλέσει υπερδιέγερση, αλλά στην πραγματικότητα δεν λύνει την αιτία των προβλημάτων σου.

3. Χτίσε πάνω σε αυτές τις συνήθειες
Για να αξιοποιήσεις πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται την αξία ανταμοιβής του φαγητού, σκέψου ότι μπορείς μεν να ενδίδεις σε ο,τι σε ευχαριστεί, αλλά θα πρέπει να είσαι προσεκτικός μετά και να σκεφτείς ποια είναι η πραγματική του αξία. Να αναθεωρήσεις με άλλα λόγια τις απόψεις σου πάνω στο φαγητό. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποζητάς όλο και περισσότερο τροφές που σου κάνουν πραγματικά καλό, όπως τα λαχανικά. Πίστεψε μας, ακριβώς επειδή θα αισθάνεσαι ότι αυτές οι τροφές σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα, θα σου αρέσουν και περισσότερο.

Δείτε επίσης:
Πώς να κάνεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον αγορές

Διδάσκοντας στα παιδιά την έννοια της βιωσιμότητας

Η Ζόι Ντεσανέλ μάς δίνει ιδέες για να σώσουμε το περιβάλλον