Σε περιόδους έντονου άγχους και υψηλών πνευματικών απαιτήσεων η διατροφή έρχεται να δώσει τη λύση, με τροφές που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική μας διαύγεια. Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης έχει ετοιμάσει τη λίστα με τις 5 top τροφές που παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

KARIDIA

Καρύδια
Είναι πολύ καλή πηγή μελατονίνης, της ουσίας που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Παράλληλα, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ αποτελούν και εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία και μαγγανίου που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας για όλο τον οργανισμό.

vromi_35324857

Δημητριακά ολικής άλεσης
Μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή ενέργειας για το ξεκίνημα της μέρας και όχι μόνο, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Παράλληλα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς και στην καλή νευρομυική λειτουργία μέσω των βιταμινών συμπλέγματος Β που περιέχουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Κάθε μία από τις παραπάνω βιταμίνες συμμετέχει σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας. Επιλέξτε συνδυασμό δημητριακών, όπως για παράδειγμα σιτάρι και βρώμη ολικής αλέσεως, καθώς έτσι θα πάρετε και σημαντικά ποσά διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ικανοποιητικά ποσά πρωτεΐνης.

gala-mikri

Γάλα
Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο της σεροτονίνης, της ορμόνης-ρυθμιστή της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και διαύγειας, δηλαδή. Επίσης, προσφέρει αμινοξέα και υδατάνθρακες που εξασφαλίζουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

KROKOS-KOZANHS-767x1024

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν
Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να ανακάλυψε τώρα τα οφέλη του κρόκου, αυτός όμως χρησιμοποιείται από τη Μεσόγειο μέχρι τις Ινδίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξεχωρίζει για την θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει δύο καροτενοειδή, τις κροκίνες και την κροκετίνη. Η συστηματική του χρήση συμβάλλει στην τόνωση και την ευεξία, έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης) και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη.

psaria

Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι συνδεδεμένα με την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία και δεδομένα, περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την μειωμένη εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που έτρωγαν ψάρια συχνότερα είχαν, μεταξύ άλλων, καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και στον προσανατολισμό. Όλα αυτά οφείλονται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και των θαλασσινών και στην καλή ποιότητα των λιπαρών τους.

Δείτε επίσης:
Τρώμε σοκολάτα για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου!