Τελικά, το ότι θα πρέπει να τρώμε σπιτικό φαγητό πρέπει να ισχύει για την καθημερινότητά μας, καθώς πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Environmental Health Perspectives υποστηρίζει, ότι τα άτομα που τρώνε σπιτικό φαγητό εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων για την υγεία χημικών στοιχείων στο αίμα τους. H έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Λόρελ Σάιντερ από το Ινστιτούτο Silent Spring στη Μασαχουσέτη.
Αυτό, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη συμβαίνει γιατί οι συσκευασίες των έτοιμων γευμάτων στα σούπερ μάρκετ αλλά και των εστιατορίων που κάνουν delivery φαίνεται να εμπεριέχουν συστατικά, που ευνοούν τη μεταφορά βλαπτικών για την υγεία χημικών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα χημικά αυτά είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) και εντοπίζονται σε διάφορα προϊόντακαι εντοπίζονται σε διάφορα προϊόντα όπως είναι τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, αλλά και στο έδαφος, στο νερό και στα ζώα. Μάλιστα, μελέτες σε Αμερικανούς ενήλικες και παιδιά έχουν δείξει ότι ανιχνεύονται στην κυκλοφορία του αίματος του 97%-100% του πληθυσμού. Από ότι φαίνεται τα PFAS μπορούν να καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω της διατροφή.
Για την έρευνα
Αναλύθηκαν δεδομένα από 10.106 εθελοντές της αμερικανικής μελέτης «US National Health and Nutrition Examination Survey» με στοιχεία, που καλύπτουν την περίοδο από το 2003 ως το 2014. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το τι είχαν φάει την προηγούμενη μέρα. Τα PFAS ανιχνεύθηκαν σε τρία στα τέσσερα δείγματα που ελήφθησαν στη διάρκεια της μελέτης.
Ωστόσο οι συγκεντρώσεις τους ήταν χαμηλότερες στα άτομα που έτρωγαν πιο συχνά στο σπίτι σε σχέση με όσους έτρωγαν έξω ή κατανάλωναν περισσότερο πρόχειρο φαγητό από delivery. Από τη μελέτη δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από την έκθεση σε PFAS, καθώς ήταν μικρό το διάστημα παρακολούθησης των συμμετεχόντων.Ωστόσο, όπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης η κατάργηση της χρήσης PFAS στις συσκευασίες τροφίμων -όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει πρώτη η Δανία-θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.