Είναι οι σαρκώδεις μαυροκοκκινωπές ελιές με το χαρακτηριστικό σχήμα που κατάγονται από την Καλαμάτα. Στη βρώσιμη μορφή τους τις συναντάμε χαρακωμένες συνήθως γιατί έχουν μείνει για κάποιες μέρες ήδη σε άλμη με ξίδι ώστε να ξεπικρίσουν και να είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Πού παράγονται & τι ιδιότητες έχουν;
Ελιές τύπου Καλαμών παράγονται εκτός από τη Μεσσηνία και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία και τη Φθιώτιδα. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και μετάλλων.
Πώς καταναλώνονται;
Τρώγονται σκέτες με λίγο λάδι και αλάτι συνοδεύοντας κρασί, ούζο ή τσίπουρο. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χωριάτικης σαλάτας και του ντάκου και, γενικότερα, ταιριάζουν σε σαλάτες, πίτες και ψωμιά. Κάνουν εξαιρετικά κοκκινιστά με κοτόπουλο και καταπληκτικά μαγειρευτά με χοιρινό ή χταπόδι. Χωρίς αυτές δε γίνεται spaghetti ala putanesca ενώ μπορείτε να τις απολαύσετε σε κρύα μακαρονοσαλάτα ή ρυζοσαλάτα με λαχανικά αλλά και μαγειρεμένες με κάποιο ψάρι.
Ελιές Καλαμών στη χωριάτικη και όχι μόνο
Για να πάρετε νόστιμες ιδέες με ελιές Καλαμών, δείτε τις συνταγές των σεφ μας:
Φιλέτα ψαριού με σάλτσα ντομάτας, κάπαρη και ελιές Καλαμών
Τάρτα μελιτζάνας με ντομάτες, αρωματικά, ελιές καλαμών και φέτα
Μακαρονοσαλάτα με ελιές Καλαμών, αντζούγιες και ψητή κόκκινη πιπεριά
Πατάτες γιαχνί φούρνου με ελιές και άνηθο