Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή για κάθε γυναίκα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το μωρό που θα φέρει στον κόσμο.

Οι τροφές που καταναλώνει μια έγκυος παίζουν σημαντικό μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του μωρού. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχει τη διατροφή της και να δώσει στο βρέφος όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί καλά. Κυρίως χρειάζεται προσοχή επειδή μικρόβια ή λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής και να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι σίγουρα θα έχουν δώσει πληροφορίες και οδηγίες για την διατροφή της εγκύου και είναι οι πιο κατάλληλοι για να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας.

Ας δούμε όμως κι εδώ ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλες πασίγνωστες και άλλες λιγότερο γνωστές.

 

Ορισμένα τυριά: τα μαλακά γαλλικά τυριά (Camembert, Brie, ροκφόρ κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν λιστερίωση*. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγονται οι φλούδες τυριού, όπως και τα έτοιμα, τριμμένα τυριά, που κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο.

Τα ωμά αυγά και ωμά προϊόντα αυγών.

Το φουα γκρα και τα κάθε είδους πατέ που μπορεί να περιέχουν το βακτήριο Listeria και να προκαλέσουν λιστερίωση.

Τα καπνιστά, μαριναρισμένα ή αποξηραμένα κρέατα: Εάν είναι ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα, τα κρέατα αυτά μπορεί να μολυνθούν με τοξοπλάσμωση. Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι θα σκοτώσετε αυτό το παράσιτο.

Το ωμό, μαριναρισμένο ή καπνιστό ψάρι: Ξεχάστε το σούσι, το ταρτάρ ψαριού ή τα καπνιστά ψάρια για να αποφύγετε τον κίνδυνο λιστερίωσης

Τα οστρακοειδή: Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τροφές για τροφική δηλητηρίαση και πρέπει να αποφεύγονται τελείως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σόγια, σε όλες τις μορφές της.

Φύτρα και βλαστάρια: Είναι σούπερ τροφές που μας χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία, αλλά για να είμαστε απολύτως σίγουροι, καλό θα είναι να τις αποφεύγουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται το αλκοόλ και το κάπνισμα επειδή επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης του βρέφους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και στο αναπνευστικό του.

* Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι έγκυες έχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Πώς να ελαττώσετε την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή σας

10 συμβουλές διατροφής για μια καλύτερη ζωή

Ωφέλιμη για τα παιδιά η κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη