Έχεις ακούσει ποτέ για το Breatharianism; Πρόκειται για έναν ακραίο τρόπο ζωής, κατά τον οποίο οι άνθρωποι που τον ακολουθούν περνούν μεγάλα διαστήματα χωρίς καθόλου φαγητό ή ακόμη και χωρίς νερό, πιστεύοντας ότι η συμπαντική ενέργεια αρκεί για να επιβιώσουν.

breatherian

Όταν ο Γιώργος Χρανιώτης στα πρώτα επεισόδια του Survivor, έστησε μια επική πλάκα στον Γιάννη Σπαλιάρα, κάνοντας τον να πιστεύει ότι έχει φρικάρει με την πείνα που βίωναν στον Άγιο Δομίνικο και ότι η λύση ήταν να “τραφούν” με ηλιακή ενέργεια, όλοι είχαμε γελάσει μέχρι δακρύων και φυσικά κανένας δεν είχε πιστέψει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό -ούτε καν ο Σπαλιάρας που δέχθηκε να συμμετάσχει στο ηλιακό “φαγοπότι” για χάρη του φίλου του. Κι αν σου λέγαμε τώρα ότι υπάρχουν άνθρωποι που όντως ζουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς φαγητό και επιβιώνουν με “συμπαντική διατροφή”, θα το πίστευες;

Οι Breatharians όπως ονομάζονται, είναι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται φαγητό για να επιβιώσουν και, μάλιστα, δεν αισθάνονται και πείνα! Το πιο ακραίο παράδειγμα που μάθαμε πρόσφατα, είναι ένα ζευγάρι -η 34χρονη Camila Castello και ο 36χρονος Akahi Ricardo- που δήλωσαν ότι τρώνε μόνο 1-2 φρούτα και λίγο ζωμό 3 φορές την εβδομάδα και δεν έχουν αισθανθεί πείνα από το 2008!

Jasmuheen
Η Jasmuheen θεωρείται εμπνευστής του Breatharianism

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντομες περίοδοι νηστείας είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό, ωστόσο έχουν καταγραφεί θάνατοι ανθρώπων που ακολουθούν αυτόν τον ακραίο τρόπο ζωής, γνωστό ως Breatharianism. Μάλιστα, ακόμη και η Jasmuheen που θεωρείται εμπνευστής του Breatharianism έχει προειδοποιήσει ότι μια ζωή με καθόλου φαγητό, όπως και με πολύ φαγητό, κρύβει κινδύνους: “Αν κάποιος δεν είναι σωστά προετοιμασμένος και δεν ακούει την εσωτερική φωνή του μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα, από ακραία απώλεια βάρους μέχρι να χάσει τη ζωή του”, είχε γράψει σε ένα από τα βιβλία της.

Όσο για το νεαρό ζευγάρι που λένε ότι έχουν ξεχάσει τι εστί πείνα, ισχυρίζονται ότι επιβιώνουν με την ενέργεια τη δική τους και του σύμπαντος. “Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να ζήσουν χωρίς φαγητό, αρκεί να έχουν συνδεθεί με την ενέργεια που υπάρχει σε όλα τα πράγματα και μέσω της αναπνοής”, αναφέρει η Camila Castello, συμπληρώνοντας ότι αυτή και ο σύζυγός της δεν έτρωγαν απολύτως τίποτα για 3 χρόνια, ενώ πλέον τρώνε μόνο περιστασιακά και αυτό μόνο όταν βρίσκονται έξω με κόσμο ή όταν λαχταρούν να φάνε ένα φρούτο, με τον Akahi Ricardo να τονίζει ότι το να μην εξαρτάσαι από το φαγητό σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας.

breatharian-parents-03
Η Camila Castello και ο kahi Ricardo λένε ότι δεν έχουν αισθανθεί πείνα από το 2008!

Το πιο συγκλονιστικό δε, είναι ότι είπε πώς ακολουθούσε αυτό τον τρόπο ζωής και κατά την πρώτη εγκυμοσύνη της και όμως, όπως η ίδια λέει, οι εξετάσεις αίματος της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν άψογες και ο γιος της όταν γεννήθηκε ήταν υγιέστατος. Και μπορεί αυτό να είναι λίγο σοκαριστικό, αλλά τουλάχιστον δεν επιβάλουν τον τρόπο ζωής τους στα δύο πλέον παιδιά τους, ηλικίας 5 και 2 ετών, τα οποία αφήνουν να τρώνε ελεύθερα ό,τι θέλουν, αν και έχουν φροντίσει να τα ενημερώσουν για την συμπαντική ενέργεια και το Breatharianism και ελπίζουν ότι μεγαλώνοντας θα θέλουν και τα ίδια να ακολουθήσουν ανάλογο τρόπο ζωής και διατροφής.

Από την άλλη, ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές υποστηρίζουν ότι το Breatharianism είναι απάτη και όσοι το ακολουθούν εξαπατώνται, τείνοντας να υποτιμούν τις τροφές με παρόμοιο τρόπο όπως όσοι αγωνίζονται να χάσουν βάρος. Δηλαδή όπως κάποιος υπέρβαρος μπορεί να φάει 3 φέτες ψωμί με βούτυρο, λουκάνικο και λίγα chips σε μία μέρα και να νομίζει ότι έφαγε ελάχιστα ενώ στην πραγματικότητα έχει καταναλώσει περί τις 2.000 θερμίδες, έτσι και το συγκεκριμένο ζευγάρι όταν λένε ότι τρώνε για παράδειγμα 5 φορές μέσα στην εβδομάδα και αυτό στο πλαίσιο εξόδων με φίλους, αυτό σημαίνει ότι τρώνε αρκετά.

no food

Γιατί λοιπόν να βάλει κάποιος τη ζωή του σε κίνδυνο, όταν όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα το καλύτερο;

Δείτε επίσης:
Ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται viral και… ψύχωση

Κορίτσια τρώτε! Οι αδύνατοι παθαίνουν συχνότερα κατάθλιψη