Για κάποιο λόγο όλοι μας έχουμε συνηθίσει όταν βράζουμε νερό για μακαρόνια να ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και μια σταγόνα λάδι. Το πρώτο το κάνουμε για να έχει περισσότερη γεύση το φαγητό και να βράσει το νερό πιο γρήγορα. Το δεύτερο όμως;
Η αλήθεια είναι ότι τα μακαρόνια συνδυάζονται ιδανικά με το λάδι, αλλά μόνο όταν αυτά έχουν ήδη μαγειρευτεί. Ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα πριν ή μετά από τα ζυμαρικά δεν προσθέτει τίποτα απολύτως στη γεύση τους. Αντιθέτως, μπορεί να αλλοιώσει το τελικό πιάτο, καθώς μπορεί να εμποδίσει τη σάλτσα να “κολλήσει” στα ζυμαρικά. Ο μόνος λόγος που “κρατάμε” λίγο από το νερό που βράζουν, είναι γιατί το άμυλο που περιέχει μπορεί να βοηθήσει τη σάλτσα μας να πήξει και να γίνει ένα με τα μακαρόνια. Το λάδι αποτρέπει ακριβώς αυτό.