Θα την ερωτευτείς για το φυσικό της κάλος, θα λατρέψεις τις αντιθέσεις της και θα αγαπήσεις τους ανθρώπους της. Όσο για τη γεύση της, θα σε σκλαβώσει και θα θέλεις φεύγοντας να πάρεις λίγη μαζί σου.

Η Μήλος δε μοιάζει με καμιά από τις «αδελφές» της τις Κυκλάδες. Με την πρώτη ματιά ίσως την αδικήσετε λίγο, μη βιαστείτε όμως, γιατί το έργο σε αυτό το νησί εξελίσσεται αργά μα δυνατά. Με βράχια κατάλευκα, σμιλεμένα από χέρι επιδέξιου γλύπτη θαρρείς, τιρκουάζ νερά και ακρογιαλιές του ονείρου, με τα ηφαιστειακά πετρώματα να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πολύχρωμα χαλιά από αγριολούλουδα που ύφανε ο Μάης στη γυμνή της γη και τον ήλιο να κάνει τα δικά του δύοντας πίσω από τα πολύχρωμα σπιτάκια των ψαράδων (Σύρματα) στο Κλίμα, σε τρεις μόνο μέρες έκλεψε ένα κομμάτι της καρδιάς μου.

milos-1

milos-3

Κι από γεύση;
Τα πιο δημοφιλή προϊόντα και πιάτα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε!
* Ο μηλέικος μπελτές, από άνυδρες ντομάτες ψημένες στον ήλιο με θαλασσινό αλάτι. Είναι το πιο συνηθισμένο καλωσόρισμα στις ταβέρνες του νησιού μαζί με λάδι και ψημένο ψωμί, εκτός από πρώτη ύλη για κοκκινιστές σάλτσες.

DSC_0433

* Το κουφέτο της Μήλου, ένα γλυκό κουταλιού από λευκή κολοκύθα, βρασμένο με ζάχαρη μέλι και ασπρισμένα αμύγδαλα. Σερβίρεται στους γάμους αλλά και σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια του νησιού πια, σκέτο ή με γιαούρτι σαν επιδόρπιο.

DSC_0260

* Τα μηλέικα τυριά: Φτιαγμένα από γάλα ντόπιων κατσικιών, θα τα βρεις σε 3 διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, δηλαδή φρέσκο ως 10-15 ημερών σαν μανούρα, ελαφρώς ωριμασμένο σαν μελίχλωρο, και ωριμασμένο για περισσότερο από 3-4 μήνες σε φυσική σπηλιά, αλειμμένο με ελαιόλαδο και τυλιγμένο σε ντόπιο θρούμπι σαν μηλέικο ή ξηροτύρι (Tυροκομείο Χαραλαμπάκη).
* Τα μηλέικα πιταράκια, φτιαγμένα από δίσκους χειροποίητης ζύμης, που γεμίζονται με τριμμένο μηλέικο τυρί ανακατεμένο με κρεμμύδι, κλείνονται σε μισοφέγγαρα και τηγανίζονται σε καυτό λάδι.
* Τα σκορδολάζανα (σπιτικά λαζάνια φτιαγμένα από την ίδια ζύμη που γίνονται και τα πιταράκια, μαγειρεμένα με σκορδαλιά και σάλτσα ντομάτας.
* Τα ραφιόλια: Γλυκά μελωμένα πιτάκια, γεμισμένα με καρύδια, σουσάμι και φρυγανιά.
* Η καρπουζόπιτα: Γλυκιά πίτα με βάση το καρπούζι που φτιάχνουν και στην Ίο και τη Φολέγανδρο, φυσικά.
* Τη λαδένια, η οποία ναι μεν έχει πολιτογραφηθεί Κιμωλιανή, αλλά τη φτιάχνουν και στη Μήλο. Ένα είδος πίτσας με ντομάτα και μπόλικα κρεμμύδια.
* Κατσικάκι ντόπιο, μαγειρεμένο στο φούρνο ή την κατσαρόλα, με πατάτες, με αγκινάρες και κολοκύθια, με ντομάτα και λαζάνια, όπως και οπωσδήποτε!
* Μηλέικο κρασί. Η Μήλος έχει το οινοποιείο Κωνσταντάκη της οικογένειας του Κώστα Μάλλη, που παράγει εξαιρετικά κρασιά.

45

Must see & do
* Να κολυμπήσετε στο Κλέφτικο, τον Γέροντα, τις Τριάδες, την Αλογομάντρα, το Τσιγκράδο, τη Φυριπλάκα, το Παλιοχώρι, την Αγία Κυριακή, τα Θειορυχεία και το Σαρακήνικο.
* Να κλείσετε θέση για την επόμενη μέρα σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού – μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.
* Να πάτε μια απογευματινή βόλτα στο Κλήμα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα Σύρματα, τα χρωματιστά κτίσματα που έβαζαν τις βάρκες τους οι ψαράδες.
* Να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής πόλης της Φυλακωπής.

12d

* Να πάτε μια βόλτα στην Τρυπητή, το χωριό που πήρε το όνομά του από τα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματα που μοιάζουν τρυπημένα. Εκεί κάπου βρέθηκε τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης στο χωράφι ενός γεωργού στα 1820.
* Να επισκεφτείτε τις παλαιοχριστιανικές Κατακόμβες στην Τρυπητή, ένα μοναδικό -στον ελλαδικό χώρο εκτεταμένο υπόγειο κοιμητήριο των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
* Να περάσετε από το Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα για να δείτε από κοντά τα χρώματα και τις υφές των πετρωμάτων για να γνωρίσετε την αξία του νησιού στον παγκόσμιο χάρτη εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Για Φαγητό

DSC_0095

DSC_0110

Ω, χαμός! Μια ταβέρνα όνομα και πράμα έξω από τον Αδάμαντα. Μέσα στις πρασινάδες, με ιδιαίτερη διακόσμηση και art de la table, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και με την Ειρήνη Ψαθά στα μέσα και στα έξω, αλλά και τη μαμά και τον μπαμπά πολύτιμα στηρίγματα. Με δικά τους τυριά, από δικά τους ζώα, και προϊόντα ντόπια, για παραδοσιακή μηλέικη κουζίνα. τηλ. 22870 21672.

Αλευρόμυλος. Παραδοσιακή ταβέρνα στον Παρασπόρο, με μηλέικη κουζίνα από τον Βασίλη Παπικινός, εκεί που κάποτε λειτουργούσε ο μύλος του πατέρα του. Για κατσικάκια στον ξυλόφουρνο, σκορδολάζανα, πιταράκια κι άλλες ντόπιες νοστιμιές. τηλ. 22870 23117.

DSC_0356

Αρμενάκι. Στα Πολλώνια για ψαροφαγία υψηλών απαιτήσεων, ίσως η καλύτερη ψαροταβέρνα του νησιού. Ο Αντώνης Μαυρογιάννης, σεφ-πατρόν-σομελιέ είναι ο απόλυτος άρχοντας! Τηλ. 22870 41061.

DSC_0226

DSC_0180

Αρχοντούλα. Ο κατάλογος είναι τεράστιος στο πρώην καφενείο και νυν ταβέρνα στην Πλάκα! Επικεντρωθείτε στις τοπικές συνταγές. Στον κόκορα με τα λαζάνια, στο κατσικάκι με αγκινάρες, στα μαραθοπιτάκια, τα πιταρούδια και τα χορτοπιτάκια με σταφίδα. τηλ. 22870 21384.

Ψητοπωλείο «Τα Γλαρονήσια». Στην Τρυπητή θα πάτε για ψητά της ώρας ψημένα υπέροχα από καλό χέρι και όχι μόνο. τηλ. 22870 23480.

Μπακάλικο Γαλάνης. Αν βρεθείτε στον Τριοβάσαλο, θα πάτε στον Γαλάνη για πεντανόστιμους μεζέδες και τσίπουρα. τηλ. 22870 28163.

armira

Αρμύρα. Έξω από την Απολλωνία της Μήλου (ή Πολλώνια όπως τη λένε οι ντόπιοι) είναι μια αγαπημένη ψαροταβέρνα. Εδώ μαγειρεύουν πολύ νόστιμα την ελληνική κουζίνα με μικρές δόσεις δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στα ψαρικά: φαγκριά, λυθρίνια και ροφοί, αστακοί και κωλοχτύπες στα πιο φρέσκα τους. Για την αστακομακαρονάδα και αυτή με την κωλοχτύπα, πρέπει να συνεννοηθείτε από πριν, όχι όμως και για τις γαρίδες σαγανάκι, το μαριναρισμένο γαύρο, ούτε για την φοβερή τους πατάτα που κόβεται στο χέρι και χρυσοτηγανίζεται. τηλ. 22870 41015.