Είναι αλήθεια, πως τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές -ειδικά όταν προέρχονται από κότες που ζουν και κινούνται ελεύθερες-, χάρη στις ποιοτικές πρωτείνες και τα αμινοξέα, που περιέχουν, αλλά και τη χολίνη, τη βιταμίνη που βοηθά στην παραγωγή των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Είναι μια πλήρης τροφή που μπαίνει στο διαιτολόγιο των μωρών όταν αυτά γίνουν 8 μηνών (για τα μωρά προτιμήστε βιολογικά αβγά, τα οποία προέρχονται από κότες διατρεφόμενες με αγνές φυσικές τροφές βιολογικής γεωργίας, ή Junior Αβγά Αχυρώνα από κότες που τρέφονται με πλούσιες σε βιταμίνες τροφές), αλλά και στο καθημερινό διαιτολόγιο όσων προσπαθούν να χάσουν κιλά. Γι’ αυτό το τελευταίο τα αγαπάμε ακόμα περισσότερο. Γιατί ενώ σου δίνουν ενέργεια και δυναμώνουν τους μύες, έχουν ελάχιστες θερμίδες. Πόσο μάλλον όταν είναι και βραστά. Το πόσο βραστά, εξαρτάται από το πώς τα θέλει κανείς. Αλήθεια, ξέρεις εσύ πόσα λεπτά χρειάζονται για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Tips για τέλεια βραστά αβγά
* Πρώτα απ’ όλα όταν θέλεις να βράσεις ένα αβγό καλό είναι να το έχεις βγάλει λίγη ώρα πριν ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι αποφεύγεται το ράγισμα. Αν, ωστόσο, δεν μπορείς να περιμένεις, τότε πρόσθεσε στο νερό λίγο ξύδι μαζί με αλάτι. Η φωτιά επίσης πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή και όχι υπερβολικά δυνατή. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνεις το αβγό προσεκτικά στο σκεύος με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Για σίγουρη επιτυχία υπάρχουν πλέον στην αγορά και αβγά ιδανικά για βράσιμο, που προέρχονται από νεαρότερες κότες που γεννούν αβγά με πιο σκληρό τσόφλι!
* Από τη στιγμή, λοιπόν, που βράζει το νερό:
Μετράς 3 λεπτά αν θέλεις το αβγό σου πολύ μελάτο
5 λεπτά αν το θέλεις μελάτο και
15 λεπτά για να βγει σφιχτό
Η γνώμη η δική μας είναι πως το ιδανικό βράσιμο είναι στα 6-6,5 λεπτά, τότε που το ασπράδι στερεοποιείται αφήνοντας ελάχιστα ρευστό τον κρόκο, στην πιο νόστιμη εκδοχή του!
* Για να καθαρίσεις πιο εύκολα ένα αβγό απλά το βυθίζεις μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και το καθαρίζεις βυθισμένο μέσα στο νερό. Εύκολη και καθαρή δουλειά.
Και ένα extra tip για να ξεχωρίσεις το φρέσκο αβγό
Το αβγό θεωρείται φρέσκο και 28 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής του αν συντηρηθεί στο ψυγείο. Όμως, πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο αβγό; Βυθίζεις το αβγό σε ένα μπολ με νερό: το ολόφρεσκο κάθεται οριζόντια στον πάτο. Το μίας εβδομάδας κάθεται μεν στον πάτο, αλλά η πιο φαρδιά άκρη του ανυψώνεται ελαφρά. Το τριών εβδομάδων ακουμπά στον πάτο με τη μυτερή άκρη του ανασηκωμένη. Αυτό που επιπλέει στο νερό, το πετάμε!