Κλασική συνταγή της Προβηγκίας στη Νότια Γαλλία, αυτή η συνταγή μαγειρεύει πιο αρωματικά, πιο ανάλαφρα, πιο καλοκαιρινά, τα κλασικά κοκκινιστά καλαμαράκια της δικής μας παράδοσης.
Κόβετε τα καλαμαράκια ανάλογα με το μέγεθος, σε μεγάλες μπουκιές και τα στεγνώνετε καλά σε χαρτί κουζίνας.
Ξεπλένετε καλά την κάππαρη με νερό και την στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει, μια φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αμέσως τα καλαμαράκια. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το σκόρδο και τα ντοματίνια, αλατίζετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτούν τα καλαμαράκια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό, ρίχνετε την κάππαρη, τις ελιές, το λεμόνι, το ξύσμα και τον μαϊντανό. Σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό για άλλα πέντε λεπτά. Σερβίρετε ιδανικά χλιαρό, με μπόλικο πιπέρι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τα καλαμαράκια ανάλογα με το μέγεθος, σε μεγάλες μπουκιές και τα στεγνώνετε καλά σε χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Ξεπλένετε καλά την κάππαρη με νερό και την στραγγίζετε.
Βήμα 3
Ζεσταίνετε πολύ καλά μέχρι να κάψει, μια φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αμέσως τα καλαμαράκια. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το σκόρδο και τα ντοματίνια, αλατίζετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτούν τα καλαμαράκια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 4
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό, ρίχνετε την κάππαρη, τις ελιές, το λεμόνι, το ξύσμα και τον μαϊντανό. Σκεπάζετε και αφήνετε το φαγητό για άλλα πέντε λεπτά. Σερβίρετε ιδανικά χλιαρό, με μπόλικο πιπέρι.