lagiani_alforno_anoigma
clock icon
1:30'

Lasagna al Forno (Λαζάνια στον φούρνο)

Υλικά

    Για 4 άτομα

    Για τον κιμά

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 400 γρ. τριμμένη ντομάτα (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη συναρμολόγηση

  • 250 γρ. φύλλα λαζάνια
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Τα λαζάνια στον φούρνο, ή κατά την ιταλική τους ονομασία Lasagna al Forno, είναι ένα από τα φαγητά που ανυπομονούμε να βγουν από τον φούρνο. Γι’ αυτό και δεν γνωρίζουν εποχή, ούτε και περίσταση. Είναι ένα πιάτο που πάντα απολαμβάνουμε.

Κιμάς: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30'.

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.

Στρώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά στον πάτο, τοποθετούμε φύλλα λαζάνια και καλύπτουμε με κιμά, μπεσαμέλ και λίγο παρμεζάνα.

Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Στην τελευταία στρώση απλώνουμε μόνο μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με αρκετή παρμεζάνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35'-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Κιμάς: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Βήμα 2

Προσθέτουμε την ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 30'.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.

Βήμα 5

Στρώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά στον πάτο, τοποθετούμε φύλλα λαζάνια και καλύπτουμε με κιμά, μπεσαμέλ και λίγο παρμεζάνα.

Βήμα 6

Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές. Στην τελευταία στρώση απλώνουμε μόνο μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με αρκετή παρμεζάνα.

Βήμα 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35'-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography