Kidonopasto_anoigma
clock icon
1:10'

Κυδωνόπαστο με καρύδια, αρμπαρόριζα και πετιμέζι

Υλικά

    Για 6-8 άτομα

  • 800 γρ. κυδώνια, καθαρισμένα από κουκούτσια και φλούδες
  • 350 γρ. περίπου ζάχαρη, της επιλογής μας
  • 50 γρ. πετιμέζι
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 μοσχοκάρφια
  • 1 μικρό κλωναράκι αρμπαρόριζα
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή λιγοστή σκόνη
  • 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα με μαχαίρι
  • αποξηραμένα ροδοπέταλα, προαιρετικά

Tips

  • Το πετιμέζι, εκτός από γεύση, θα δώσει και όμορφο χρώμα στο κυδωνόπαστο

Αυτή την εποχή το κυδώνι είναι στα καλύτερά του. Το συνδυάζουμε, λοιπόν, με καρύδια και πετιμέζι και φτιάχνουμε ένα υπέροχο κυδωνόπαστο.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι. Βάζουμε τα κυδώνια σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Προσθέτουμε νερό, ίσα-ίσα να τα καλύπτει, μαζί με το ξύλο κανέλας, το τζίντζερ, την αρμπαρόριζα, τα μοσχοκάρφια και το τουλπάνι με τις φλούδες. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30΄.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε την κανέλα, τα μοσχοκάρφια και την αρμπαρόριζα. Βγάζουμε το τουλπάνι και το πιέζουμε καλά να βγάλει όλα τα ζουμάκια.

Πολτοποιούμε τα κυδώνια με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να έχουμε έναν λείο, πυκνό πολτό.

Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (περίπου 350 γρ.), τη βανίλια και το πετιμέζι.

Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πήξει καλά και να ξεκολλά από τα τοιχώματα, για περίπου 40΄.

Προσθέτουμε στο τέλος τα ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 20x25 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα σιλικόνης.

Το αφήνουμε να στεγνώσει σε δροσερό, ξηρό μέρος για λίγες ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε.

Κόβουμε σε κομμάτια, σε σχήμα που προτιμάμε και, αν θέλουμε, τα τυλίγουμε σε τριμμένη καρυδόψιχα ή προσθέτουμε λίγα ροδοπέταλα
για άρωμα.

Διατηρούμε το κυδωνόπαστο στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι. Βάζουμε τα κυδώνια σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε νερό, ίσα-ίσα να τα καλύπτει, μαζί με το ξύλο κανέλας, το τζίντζερ, την αρμπαρόριζα, τα μοσχοκάρφια και το τουλπάνι με τις φλούδες. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30΄.

Βήμα 3

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε την κανέλα, τα μοσχοκάρφια και την αρμπαρόριζα. Βγάζουμε το τουλπάνι και το πιέζουμε καλά να βγάλει όλα τα ζουμάκια.

Βήμα 4

Πολτοποιούμε τα κυδώνια με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ, μέχρι να έχουμε έναν λείο, πυκνό πολτό.

Βήμα 5

Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (περίπου 350 γρ.), τη βανίλια και το πετιμέζι.

Βήμα 6

Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πήξει καλά και να ξεκολλά από τα τοιχώματα, για περίπου 40΄.

Βήμα 7

Προσθέτουμε στο τέλος τα ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα.

Βήμα 8

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 20x25 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα σιλικόνης.

Βήμα 9

Το αφήνουμε να στεγνώσει σε δροσερό, ξηρό μέρος για λίγες ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε.

Βήμα 10

Κόβουμε σε κομμάτια, σε σχήμα που προτιμάμε και, αν θέλουμε, τα τυλίγουμε σε τριμμένη καρυδόψιχα ή προσθέτουμε λίγα ροδοπέταλα
για άρωμα.

Βήμα 11

Διατηρούμε το κυδωνόπαστο στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη