Οι ζωικές πρωτεΐνες μαγειρεύονται με πρώτες ύλες της γης και δίνουν πιάτα θρεπτικά, με μοναδική νοστιμιά και πλούσια γεύση. Μέσα από αυθεντικές συνταγές με κρέας και θαλασσινά που αναδεικνύουν τον πλούτο και τη σοφία της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού, ανακαλύπτουμε τις ξεχωριστές του γεύσεις.

Οι παρακάτω πέντε συνταγές, άλλες πιο γνώριμες και συνηθισμένες, άλλες πιο ιδιαίτερες και όχι τόσο διαδεδομένες ειδικά σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πολυεπίπεδο γαστρονομία του νησιού. Από τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τις πίτες και τα αυγά, μέχρι τα πιάτα με κρέας και θαλασσινά, και τέλος τα λαχταριστά χόρτα, ρίζες και λαχανικά, κάθε συνταγή κουβαλάει τη γεύση, το άρωμα και την αυθεντικότητα της κρητικής γης. Η κάθε μία ξεχωριστά μάς μαθαίνει παρασκευές και γεύσεις που αγαπούν ιδιαίτερα στην Κρήτη, και μας φέρνει πιο κοντά στην μαγειρική της παράδοση.

Οι συνταγές με κρέας και θαλασσινά

Μοσχάρι κοκκινιστό με γίγαντες

Το κοκκινιστό μοσχάρι ταιριάζει άψογα με τους γίγαντες και ο συνδυασμός τους μάς δίνει ένα εξαιρετικό φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο -και όχι μόνο- τραπέζι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σπανακολαχανόρυζο με αχνιστό ψάρι

Το σπανάκι δένει άψογα με το λάχανο και μαζί με το αχνιστό ψάρι δημιουργεί ένα εξαιρετικό πιάτο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πρασοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο

Οι πρασοντολμάδες είναι ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και γεύση. Ο κιμάς, το ρύζι και τα μυρωδικά τυλίγονται μέσα σε τρυφερά φύλλα πράσου και μας δίνουν ένα φαγητό γεμάτο αυθεντική σπιτική νοστιμιά. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Καλαμάρι με μανιτάρια και γιαούρτι

Μία πολύ εύκολη, νόστιμη και θρεπτική συνταγή με μανιτάρια, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή και για περιόδους νηστείας. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Χοιρινό πρασοσέλινο κοκκινιστό λεμονάτο

Παρόλο που το έχουμε συνηθίσει με αυγολέμονο, το χοιρινό πρασοσέλινο γίνεται εξαιρετικό και κοκκινιστό λεμονάτο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Δείτε επίσης

Ο Μανώλης Παπουτσάκης και η γοητευτική αλλά απαιτητική μαγειρική στη στόφα

Πώς η μαγειρική μνήμη επηρεάζει τις συνταγές μας