kalamari_manitaria_anoigma
clock icon
25'

Καλαμάρι με μανιτάρια και γιαούρτι

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 600 γρ. καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες (τα κεφάλια ψιλοκομμένα)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 600 γρ. μανιτάρια (κατά προτίμηση portobello)
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μία πολύ εύκολη, νόστιμη και θρεπτική συνταγή με μανιτάρια, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή και για περιόδους νηστείας.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 3΄-4΄. Κρατάμε τον ζωμό που θα βγάλουν.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κεφάλια από τα καλαμάρια για 3'-4'. Σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τα μανιτάρια με τον ζωμό τους, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10'.

Ρίχνουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 3' ακόμη (να μην παραβράσουν).

Σερβίρουμε με μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 3΄-4΄. Κρατάμε τον ζωμό που θα βγάλουν.

Βήμα 2

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κεφάλια από τα καλαμάρια για 3'-4'. Σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το θυμάρι, τα μανιτάρια με τον ζωμό τους, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10'.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 3' ακόμη (να μην παραβράσουν).

Βήμα 5

Σερβίρουμε με μια γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY