Υπάρχουν σούπες που μας ζεσταίνουν την καρδιά και φέρνουν μνήμες παιδικών χρόνων. Η ιταλική σούπα του γάμου ίσως να μην είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, αλλά μοιάζει πολύ με τα αγαπημένα μας γιουβαρλάκια. Μικρά κεφτεδάκια, χόρτα και ζωμός κοτόπουλου συνδυάζονται σε ένα πιάτο γεμάτο ζεστασιά, ιδανικό για συννεφιασμένες μέρες ή για ένα οικογενειακό γεύμα που φέρνει ασφάλεια και αναμνήσεις.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μανέστρα ή άλλα μικρά ζυμαρικά, για να θυμίζει ακόμη περισσότερο τα παραδοσιακά ελληνικά γιουβαρλάκια.

Υλικά για τη σούπα (6-8 μερίδες)

350 γρ. κιμά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι ή συνδυασμός τους)
½ φλ. ψίχουλα ψωμιού (breadcrumbs)
3 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
½ φλ. Pecorino Romano τριμμένο, χωρισμένο
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. αποξηραμένη
1 κ.γ. αλάτι, + περισσότερο για τη σούπα
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, + περισσότερο για τη σούπα
3 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένες
1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
8 φλ. χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ζωμό κοτόπουλου
1 ματσάκι χόρτα (π.χ. escarole), καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκίτσες (~6 φλ. ελαφρά πακεταρισμένα)
¾ φλ. μαγειρεμένη μανέστρα ή μικρά ζυμαρικά, προαιρετικά

Προαιρετικά: νιφάδες κόκκινου πιπεριού, φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ψίχουλα, 1 αυγό, τη μισή ποσότητα Pecorino και Parmesan, τη ρίγανη, 1 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζορίσουμε πολύ τον κιμά. Πλάθουμε κεφτεδάκια 2–3 εκ. (περίπου 20-30 ανάλογα με το μέγεθος).

Ροδίζουμε τα κεφτεδάκια: Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κεφτεδάκια σε παρτίδες, γυρίζοντάς τα περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές (3–5 λεπτά). Αφήνουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο: Σε μεγάλη κατσαρόλα (4–6 λίτρων) ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε ζωμό και χόρτα: Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα χόρτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά.

Ενσωματώνουμε τα κεφτεδάκια: Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαγειρευτούν πλήρως.

Ετοιμάζουμε το μείγμα αυγού-τυριού: Σε μικρό μπολ χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά με το υπόλοιπο Pecorino και Parmesan. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα στη σούπα, ανακατεύοντας αργά σε μία κατεύθυνση για να μην κόψει. Σιγοβράζουμε μόλις μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά (~30 δευτερόλεπτα).

Προσθέτουμε μανέστρα: Ανακατεύουμε τη μαγειρεμένη μανέστρα ή άλλα μικρά ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι, πιπέρι, νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή λίγο χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλές και παραλλαγές

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χόρτα με σπανάκι, λάχανο ή λαχανίδες.

  • Η μανέστρα είναι προαιρετική, αλλά δίνει πιο «γεμάτη» αίσθηση στη σούπα.

  • Τα κεφτεδάκια μπορούν να γίνουν νωρίτερα και να μαγειρευτούν απευθείας στη σούπα την ώρα του σερβιρίσματος.

Δείτε επίσης:

Κοτόπουλο piccata με σάλτσα λεμονιού και κάππαρης – Απλό και πεντανόστιμο, έτοιμο σε 25′

Φτιάχνουμε το πιο ζουμερό λεμονάτο κοτόπουλο Τοσκάνης

Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας