Θα έχετε παρατηρήσει ότι η νούμερο ένα θρεπτική τροφή του πλανήτη, το αυγό, δεν είναι ποτέ ίδια και πως όλα τα αυγά δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Διαφορετικά κελύφη, διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικά χρώματα στον κρόκο, διαφορετικές υφές κ.α. Κάπου εκεί έξω στον κόσμο, υπάρχει ένα διαφορετικό αυγό για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, η πολυμήχανη βιομηχανία των τροφίμων, έχει καταγράψει τις προτιμήσεις των καταναλωτών και έχει δημιουργήσει τροφές και συμπληρώματα για να τρώμε το αυγό μας, στο χρώμα και στην υφή που αγαπάμε. Μερικοί το προτιμούν πορτοκαλί, άλλοι το θέλουν κίτρινο, κάποιοι το προτιμούν σφιχτό και άλλοι τρελαίνονται για τον instragram-ικό ρέοντα κρόκο.

Γιατί δεν είναι πάντα ο κρόκος στο αυγό πορτοκαλί;

Όπως συμβαίνει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, έτσι και οι κότες έχουν ανάγκη για τροφή που θα τους δώσει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να εκτελέσουν φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι η αντοχή, η αναπνοή, το περπάτημα, η θρέψη, η πέψη, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η ανάπτυξη των οστών, του δέρματος, των φτερών και, προφανώς, των αυγών. Ως παμφάγο ον, η κότα μπορεί να τρώει ό,τι βρίσκει ή ό,τι την ταΐζουν. Η τροφή της διαμορφώνει την ποιότητα του αυγού, τη σκληρότητα του κελύφους, την υφή του ασπραδιού και το χρώμα του κρόκου.

Ένας άτυπος κανόνας αναφέρει ότι όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο πιθανό είναι η κότα να βόσκησε ελεύθερα. Οι κρόκοι που έχουν φωτεινό πορτοκαλί χρώμα αποδίδονται σε δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πράσινα φυτά και σε λαχανικά με έντονο χρώμα. Αντίθετα, οι απαλοί κίτρινοι κρόκοι είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι.

Οι κότες ελευθέρας βοσκής μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φυσικές πηγές τροφής  όπως ζωύφια και χόρτα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποιοτικότερη διατροφή και δυνητικά υψηλότερη παραγωγή αυγών. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις, όπως είναι η έκθεση σε ασθένειες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να γεννούν. Από την άλλη, τα κοτόπουλα που ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σταθερή πρόσβαση σε τροφή, νερό και φωτισμό, διασφαλίζεται ότι καλύπτονται επαρκώς οι διατροφικές τους ανάγκες και μπορούν να γεννούν αυγά με συνέπεια. Επιπλέον, το ελεγχόμενο περιβάλλον μπορεί να διαθέτει πρόγραμμα αναπαραγωγής για κότες που γεννούν περισσότερα αυγά.

Έχετε ακούσει ποτέ για τους ισορροπιστές;

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αυγών για την καθημερινή διατροφή του ανθρώπου οδηγεί στην ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Αυτή η ανάγκη αντιμετωπίζεται με τους ισορροπιστές για κότες αυγοπαραγωγής. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής που διαμορφώνουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και τη σύσταση του αυγού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ισορροπιστές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που ισχυροποιούν τη σκληρότητα του κελύφους και με πρωτεΐνες για την ελαστικότητα της αλβουμίνης (ασπράδι). Επίσης, υπάρχουν ισορροπιστές που ενισχύουν τη θρεπτική αξία των αυγών με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά. Για να γίνει το χρώμα πιο φωτεινό, λαμπερό και έντονο πορτοκαλί, υπάρχει η χρωστική «καροφύλλη», που προστίθεται συχνά ως ενισχυτικό χρώματος.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει επίσημο χρωματολόγιο;

Έρευνες καταναλωτών δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι καταναλωτές προτιμούν ένα συγκεκριμένο χρώμα στον κρόκο του αυγού. Σύμφωνα με το χάρτη του χρώματος κρόκου (ας το λέμε χρωματολόγιο κρόκων) πρόκειται για τον αριθμό 12 του δείκτη «DSM Yolk Color Fan».

Ο δείκτης DSM Yolk Color Fan έχει 16 κλίμακες για τη διάκριση της πυκνότητας του χρώματος του κρόκου και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία πουλερικών, επιτρέποντας στους παραγωγούς ζωοτροφών να συμπληρώνουν τις τροφές τους με τον τύπο και την ποσότητα των καροτενοειδών που θα παρέχουν ακριβές και σταθερό χρώμα τροφίμων και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της κλίμακας, κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε διαφορετική απόχρωση. Ο αριθμός ένα, για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό κίτρινο, ενώ το 16 είναι μια βαθιά πορτοκαλί απόχρωση.

Διαβάστε επίσης

Αποκωδικοποιώντας τις ετικέτες στις συσκευασίες των αυγών

Έρευνα του Cantina: Τι κρύβεται μέσα στο αυγό;