Τα μαύρα πλαστικά σκεύη έχουν όμορφο design και είναι οικονομικά, ωστόσο κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικών επιβραδυντικών φλόγας. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες μπαίνουν στα προϊόντα για να τα καταστήσουν λιγότερο πιθανά να πιάσουν φωτιά ή να καούν. Σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere, και διεξήχθη από την Toxic-Free και το Ινστιτούτο για τη Ζωή και το Περιβάλλον του Άμστερνταμ, στο Πανεπιστήμιο Vrije, τα υψηλά επίπεδα PBDEs στο αίμα οδηγούν σε 300% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από καρκίνο.
Τι ισχύει για τα μαύρα σκεύη και εργαλεία κουζίνας;
Η decaBDE βρίσκεται σε αρκετά προϊόντα που προέρχονται από μαύρο πλαστικό όπως κουτάλες και τάπερ για take away, αλλά και σε ηλεκτρικές συσκευές όπως οι τηλεοράσεις. Το χημικό σταμάτησε να χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α. και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λόγω της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών, ο συγκεκριμένος τύπος πλαστικού επέστρεψε στην αγορά.
Με τι υλικό μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα σκεύη;
Το μαύρο πλαστικό είναι πολύ συχνό και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η πλήρης έκθεση σε αυτό, ωστόσο είναι σημαντικό να μην έρχεται σε επαφή με τρόφιμα. Μία καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ξύλινα, μεταλλικά ή από μπαμπού σκεύη. Τα συγκεκριμένα υλικά είναι το ίδιο κατάλληλα και σωστά για χρήση με τα πλαστικά, ενώ βοηθούν και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχετε είναι ότι τα παραπάνω υλικά αντιδρούν διαφορετικά από το πλαστικό, για παράδειγμα μπορεί να μην μπαίνουν στο πλυντήριο των πιάτων, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βλέπετε τις ειδικές σημάνσεις.
Τι δεν πρέπει να κάνετε;
– Αν παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω δεν πρέπει αυτό να παραμένει στο δοχείο του, αλλά πρέπει να πετιέται και να τοποθετείται σε ένα γυάλινο, ανοξείδωτο, κεραμικό δοχείο ή πιάτο.
– Τα μαύρα πλαστικά σκεύη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς η θερμότητα ενθαρρύνει την έκχυση χημικών ουσιών στο φαγητό.