H ομάδα του The Underdog αποδεικνύει καθημερινά ότι ο πράσινος κόκκος κρύβει μέσα του έναν φανταστικό κόσμο. Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά η κόκκινη, ξύλινη πόρτα του The Underdog. Πίσω της έκρυβε έναν μεγάλο νέο –τότε– κόσμο. Εκείνον του καφέ. Ζούσαμε τις «πρώτες μέρες» του τρίτου κύματος, μια τάση – φιλοσοφία που μας έφερε πιο κοντά στον πράσινο κόκκο και μας έκανε να τον βλέπουμε με άλλο μάτι. Εκεί στο όμορφο, ψηλοτάβανο νεοκλασικό με την κρυφή πίσω αυλή, ο Τάσος Δελιχρήστος, ιδιοκτήτης, έβαλε τα θεμέλια για να χτίσει μια δυνατή ομάδα από baristi, σερβιτόρους αλλά και μάγειρες. Και μέσα σε λίγα χρόνια έκανε ξανά σημείο αναφοράς τον ξεχασμένο πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο.
Στο The Underdog σταματήσαμε να αποκαλούμε τον καφέ φίλτρου «γαλλικό», δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το tonic espresso (ένα ευχάριστο πάντρεμα της φυσαλίδας του tonic με τη στιβαρότητα ενός espresso), ήπιαμε flat white σε κρύα εκδοχή και ξεκινήσαμε να μιλάμε για καβούρδισμα, «μοναδικής προέλευσης» καφέδες, «οξύτητες» αλλά και για αρώματα και γεύσεις που αφήνει αυτό το λατρεμένο ρόφημα στο στόμα. Το συνδυάσαμε επίσης και με αλκοόλ και μάθαμε για τα πρωταθλήματα του καφέ και τι συμβαίνει με αυτά. Βλέπετε, οι baristi του λαβωμένου σκύλου με το μπουκάλι στο πόδι –αυτό είναι το λογότυπό του– διαπρέπουν συνεχώς σε αυτά σε εγχώριο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Δεξιόστροφα: Patrick Jake Basabas, Σπύρος Κριτάκης, Αλέξανδρος Μακρομιχαλάκης, Ελισάβετ Λειβιδιώτη και Τάσος Δελιχρήστος.
Πράγμα που αποδεικνύει την επίμονη δουλειά του Τάσου στην εκπαίδευση της ομάδας του που καταλήγει να γίνεται οικογένεια.
Το πόσο καλά λειτουργούν όλα στο The Underdog, από την υποδοχή, το σέρβις, μέχρι την κουζίνα, φαίνεται καθημερινά. Γι’ αυτό άλλωστε έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα στέκια πολλών Αθηναίων και μη για καφέ και brunch – ναι, γιατί ως καλό coffee shop που σέβεται τον εαυτό του σερβίρει καθημερινά χορταστικά πιάτα για brunch. Όμως, η φήμη του The Underdog δεν σταματά στα σύνορα της Ελλάδας. Οι καφέδες που καβουρδίζουν καθημερινά στο roastering τους στο Γκάζι ταξιδεύουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και το «αουτσάιντερ» –έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομά του– καμία σχέση με αουτσάιντερ έχει.
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας